Intelektualna povijest žena

U srijedu, 17. svibnja 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, nakon Okruglog stola o intelektualnoj povijesti žena na Festivalu povijesti Kliofestu (16–19. svibnja), u 14 sati bit će predstavljene knjige Naklade Ljevak Jagoda Truhelka – poetika na margini Katarine Ivon i Djevojka u gradu. Djevojaštvo u 19. stoljeću Dubravke Zima.

Knjiga Jagoda Truhelka: Poetika na margini bavi se autoricom čija se javna recepcija većinom vezuje uz hrvatsku dječju književnost, iako su sve izraženiji interesi književne i kulturne povijesti te feminističke i književne kritike za njezin lik i njezino stvaralaštvo, čiji rezultati osvjetljavaju posve novu vizuru njezina javnog djelovanja.

Riječ je o reprezentativnoj figuri hrvatske ženske književne i kulturne povijesti koja svoje književne i profesionalne početke vezuje uz vrijeme kada se žene tek pojavljuju u javnom i društvenom životu. 

Jagoda Truhelka borila se književnom riječju, tiho i samozatajno, uvijek na strani slabijih, svoju tišinu transformirajući u književno snažan i angažiran glas.

Knjiga Djevojka u gradu: djevojaštvo u 19. stoljeću bavi se kulturnom poviješću gradskoga i građanskog djevojaštva i poviješću svakodnevice djevojke u gradu do kraja 19. stoljeća. U okviru građanske klase od 1860-ih i 1870-ih konstituiraju nove društvene grupacije – djeca i mladi – kao zasebne društvene i kulturne činjenice. Upravo se iz toga procesa razvija i zasebna kultura građanskog i gradskog djevojaštva.

Izvori pomoću kojih se rekonstruiraju životna iskustva i povijest svakodnevice uključuju dnevničku, memoarsku i epistolografsku građu koja se odnosi na građansko djevojaštvo (dnevnici Dragojle Jarnević, Ivane Mažuranić, memoarski tekstovi Vilme Vukelić, Jagode Truhelka, Zdenke Marković, arhivska građa, korespondencija i drugo), kao i dnevni tisak i druge adekvatne povijesne izvore.

Izvor: www.ljevak.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. svibnja 2023.