Hrvatski učiteljski dom

Hrvatski školski muzej otvara izložbu Hrvatski učiteljski dom, koja će se održati u četvrtak, 25. svibnja u 19 sati u galeriji muzeja Školica za 5 u Hebrangovoj 5 u Zagrebu.

Izložba se može se pogledati i tijekom kolovoza. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati te subotom od 10 do 14 sati.

Uz izložbu Hrvatski učiteljski dom u pripremi su i radionice za djecu prije početka škole te tribine i promocija znanstvene monografije o Hrvatskom učiteljskom domu.

Hrvatski učiteljski dom (HUD) izgrađen je u graditeljskom zamahu koji je uslijedio nakon velikog potresa 1880. Sagrađen je u svega godinu dana, a svečano otvoren 4. rujna 1889. godine. Prvi je učiteljski dom u Hrvatskoj odnosno Austro-Ugarskoj Monarhiji, a drugi takav Europi.

Izložba prikazuje povijest i značenje Hrvatskog učiteljskog doma, funkciju zgrade u kontekstu učiteljskog djelovanja krajem 19. stoljeća, važnost ovog spomenika kulture kao arhitektonskog primjera historicizma u nas, dom Hrvatskog školskog muzeja više od 120 godina te značenje Doma za Zagreb i za hrvatsku kulturnu baštinu u kontekstu stradanja u potresu i njegove obnove.

Autorice izložbe su Anita Zlomislić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, Sonja Gaćina Škalamera, muzejska savjetnica i arhivistica i dr.sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica, a dizajn izložbe potpisuje studio Organizirano oblikovanje.

Izvor: www.hsmuzej.hr, Kulturauzagrebu.hr, 23. svibnja 2023.