Hit-knjiga kultnog glazbenog producenta

U izdanju Planetopije i prijevodu Jasne Mati objavljena je hit-knjiga kultnog glazbenog producenta Ricka Rubina Kreativni čin: način postojanja.

Legendarni glazbeni producent pomogao je brojnim umjetnicima i glazbenim izvođačima da se povežu sa svojim vrelom kreativnosti (Beastie Boys, Slayer, Public Enemy, Adele, Red Hot Chili Peppers, Jay Z, Johnny Cash, Green Day, U2, Metallica…). Nakon godina pisanja objavio je knjigu u kojoj tu istu mudrost dijeli svim čitateljima.

Magazin Time proglasio ga je jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a Rolling Stone najuspješnijim producentom u svim žanrovima.

„Započeo sam pisati knjigu o tome kako stvarati velika umjetnička djela“, rekao je Rubin. „Na kraju se pokazalo da je to knjiga o tome kako biti.“

Mnogi proslavljeni glazbeni producenti poznati su po specifičnom zvuku koji bi u nekom trenu zaživio, a zatim postupno zastario. Rick Rubin poznat je po nečem drugom – stvaranju prostora u kojem glazbenici različitih žanrova i tradicija mogu otkriti tko su zapravo i što mogu ponuditi. Stručnjak je u pomaganju ljudima da nadiđu samonametnuta očekivanja kako bi se povezali sa stanjem čistoće, stanjem nevinosti u kojem iznenađujuće postaje neizbježno.

Tijekom godina je mnogo razmišljao odakle kreativnost dolazi (i ne dolazi) te je naučio da umjetnika ne određuju specifični rezultati nego njegova povezanost sa svijetom. Kreativnost je važan dio našeg života, dio koji naš život čini većim i boljim. Nije stoga čudno da nas kreativnost fascinira, da je želimo razvijati i njegovati.

Kreativni čin: način postojanja prekrasna je studija koja osvjetljava put umjetnika koji svatko od nas može i treba slijediti kako bismo razvili umjetnički i doživljajni aspekt svoje osobnosti. Rubin je svu svoju mudrost pretočio u sjajno čitateljsko iskustvo koje nam približava moć stvaranja trenutaka, ali i života, ushićenosti i transcendencije.

Izvor: www.planetopija.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. srpnja 2023.