Haydnov oratorij Stvaranje svijeta u Lisinskom

U četvrtak, 23. i subotu, 25. rujna u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani Lisinski Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će oratorij Stvaranje svijeta Josepha Haydna. Nastupit će i solisti: sopranistica Evelin Novak, tenor Krešimir Špicer i
Krešimir Stražanac, bas bariton.

Na stvaranje velebnog djela, koje će označiti prekretnicu u oratorijskoj glazbi na razmeđu prosvjetiteljstva i romantizma, Haydna je potaknulo oduševljenje oratorijima G. F. Händela i tekst koji je dobio u Londonu. Za libreto se pobrinuo barun Gottfried van Swieten: u tekstu na engleskom jeziku, zasnovanom na biblijskoj priči o stvaranju svijeta i navodno pisanom za Händela, Swieten je prepoznao uzvišenu temu koja će Haydnu dati prigodu „da iskaže cijeli opseg svojih dosega i izrazi svoj neiscrpni genij u punoj snazi”. 

„Priča o stvaranju uvijek se smatrala najuzvišenijom i izazivala najviše strahopoštovanja. Popratiti to veliko djelo s prikladnom glazbom zasigurno ne bi moglo imati drugog rezultata osim da pojača ove svete osjećaje u srcu slušatelja i učini ga otvorenim za dobrotu i svemoć Stvoritelja”, zapisao je 1801. Haydn. Stvaranje svijeta je prvi put javno predstavljeno u bečkome Dvorskom kazalištu 19. ožujka 1799. uz golemo oduševljenje i odobravanje prisutnih. Oratorij je postao jedno od najtraženijih djela, osobito na dobrotvornim koncertima. „Znam da sam Božji miljenik”, rekao je Haydn pod dojmom uspjeha, „ali neka svijet zna i da nisam bio beskoristan član društva, i da se glazbom može puno dobroga učiniti”. Spoj uzvišene i univerzalne teme, kulturno-povijesnog trenutka, dopadljivosti i visokoobrazovanoj i široj publici te grandioznosti Haydnove glazbe, priskrbili su oratoriju status najvažnijeg ostvarenja europske kulturne scene do tada. Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.