Gust poput meda, taman poput pećine

U četvrtak, 1. lipnja u 19 sati u Hoću knjigu Megastoru održat će se promocija romana Milana Majerovića-Stilinovića Srce mog medvjeda u izdanju izdavačke kuće Libricon. Uz autora, sudjelovat će i spisateljica Suzana Matić i pisac i novinar Gordan Nuhanović.

Roman je inspiriran Gorskim kotarom, Risnjakom i životom osebujnog šumskog pustinjaka Marka Turka.

Nakon hvaljene zbirke „priča u hodu” Što sam naučio na planini, Milan Majerović-Stilinović latio se u nas rijetkog žanra, napisavši roman inspiriran planinom. U središtu priče je Marko Turk iz mjesta Hrib smještenog u srcu Gorskog kotara. Penjući se na Veliki Risnjak jednom od staza iz Crnog Luga, postoji info-tabla o Markovom brlogu, koja navodi šture informacije o osobi po kojoj je mjesto dobilo ime. Milan Majerović-Stilinović istražio je činjenice iz života Marka Turka i ispričavši romansiranu priču o njegovom životu ispisao je odu divljini Gorskog kotara, njegovim starosjediocima i njihovom načinu života od polovice 19. stoljeća do polovice 20. stoljeća, ali i odu prirodi općenito. 

„Romanom Srce mog medvjeda Milan Majerović-Stilinović zašao je na put planinske književnosti, žanra vrlo rijetkog u ovdašnjoj kulturi. I ondje se odlično snašao. Riječ je o sagi o Gorskom kotaru i o prirodi, koja će se dugo i rado čitati.” (Edo Popović)

„Roman je ovo bogat i slojevit, neočekivan, gust poput meda i šipražja, taman poput pećine i prozračan kao jutarnja svjetlost, a na svojem kraju neobjašnjiv kao odjek groma koji bi na izloženom prijevoju raskolio stablo.”  (Suzana Matić)

Izvor: www.libricon.hrKulturauzagrebu.hr, 26. svibnja 2023.