Gostovanje u sklopu Prospera

26. 6. 2024.

U četvrtak i petak, 5. i 6. rujna u 19:30 u HNK -u gostuje predstava Pendulum redatelja Marca Martinsa i to u sklopu projekta Prospero – prošireno kazalište. Autor teksta je Marco Martins uz suradnju sudjelujućih i Djaimilija Pereira De Almeida, autorica glazbe je Tia Maria Produções, a pokreta Vânia Rovisco.

U predstavi se prati živote deset afričkih migrantica koje svakodnevno putuju između okolice Lisabona i centra, svojeg i tuđeg doma, ostavljajući svoje obitelji i djecu kako bi pomogle u kućanstvima drugih obitelji. Nastala kroz šestomjesečni istraživački proces, ona otvara diskurzivni prostor onima koji su lišeni svoga glasa i preispituje društvene i gospodarske prakse u njihovim aktivnostima. Središnja tema ovoga komada jesu obiteljski odnosi, u smislu međugeneracijskog sukoba između različitih načina života, konteksta, očekivanja, snova i svakodnevnog života, uz fokus kako na svakodnevnom kretanju tako i na međunarodnim migracijama.

Artikulacija tih dvaju polja – prošlosti i sadašnjosti – probudila je volju da se pozovu drugi autori na suradnju s Marcom Martinsom, kao što je Djaimilia Pereira de Almeida, autorica knjige Esse Cabelo (Ta kosa), u kojoj otkriva da identitet može uključivati aspekte poput vrste kose, stavljajući svakodnevni život u širi kontekst, ili Bruno Vieira Amaral, portugalski pisac čiji je rad fokusiran na živote onih koji žive u predgrađima Lisabona. Baština i nasljeđe igraju važnu ulogu u ovom projektu: od utjecaja naslijeđenih drama i ideala prethodnih generacija do davanja prošlosti skupini ljudi koji nisu imali priliku da njihova priča bude ispričana i da utječe na njihovo nasljeđe.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr