Gostovanje riječke La Traviate u zagrebačkom HNK-u

U srijedu, 28. travnja u 19:30 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se gostujuća izvedba Verdijeve opere La Traviata u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka.

Nastala na temelju Dumasove Dame s kamelijama, ovo je zacijelo najpoznatija opera unutar melodramskog žanra i jedna od publici najomiljenijih. Zanimljivo je da su Verdi i Piave prigodom praizvedbe u Teatru la Fenice u Veneciji 6. ožujka 1853. inzistirali da priča bude smještena u suvremeno doba, no uprava kazališta tražila je da se priča smjesti u prošlost. Iako su prve izvedbe doživjele neuspjeh, a i brojne polemike zbog nepoćudnosti sadržaja, Traviata je opstala i ostala proteklih desetljeća najizvođenija opera na svim pozornicama u svijetu, koja publiku ne prestaje osvajati jednom od najtežih (È strano! Ah, fors’è lui) i jednom od najtragičnijih (Addio del passato) sopranskih scena u opernoj literaturi, slavnom napitnicom (Libiamo ne’ lieti calici) te brojnim duetima i ansamblima.

Aktualna i danas, uz vrijednost glazbe i dramaturšku cjelovitost ovog djela, Traviata otvara i različite puteve režijsko-dramaturške interpretacije. Posljednji put reprizirana u riječkoj Operi 2015. godine, nova Traviata režirana je u posebnim uvjetima prilagođenima aktualnim epidemiološkim mjerama zaštite, s orkestrom na pozornici i zborom u dijelu loža i na galeriji. Protuepidemijske mjere ušle su izravno u režijski i scenografski koncept predstave, a Traviata postala tragedijom nemogućnosti bliskosti koja tematizira upravo izolaciju, zarazu, socijalnu distancu, odvojenost.