Gostovanje predstave Vernon Suboteks 1 berlinskoga kazališta Schaubühne u HNK-u

U subotu, 30. travnja 2022. u 19 sati u HNK-u u Zagrebu održat će se izvedba gostujuće predstave Vernon Suboteks 1 autorice Virginie Despentes, redatelja Thomasa Ostermeiera, u izvođenju berlinskoga kazališta Schaubühne.

U zapanjujućim promjenama perspektive, francuska spisateljica i filmašica Virginie Despentes stvara blistavu postavu likova koji obuhvaćaju nekoliko generacija, društvenih klasa, rodnih identiteta i političkih orijentacija. Prvi dio njezine trilogije o Vernonu Suboteksu istovremeno je tour de force kroz teme našeg doba i fascinantna društvena panorama. Nakon Povratka u Reims i Povijesti nasilja, Thomas Ostermeier se još jednom posvećuje kontrastima sve polariziranije i brutalnije sadašnjosti u obliku adaptacije suvremenog francuskog proznog teksta.

Vernon Suboteks nekadašnji je vlasnik prodavaonice ploča poznate diljem Pariza, blagoslovljen kupcima u rasponu od rock-scene do moderne buržoazije. U vrijeme digitalnih usluga dijeljenja datoteka i streaminga, Vernon najprije izgubi svoju trgovinu, a zatim, nakon neuspjelih pokušaja online-maloprodaje, i cijeli svoj posao.
Kao dinosaur analognog doba, godinama boravi u stanu koji si može priuštiti samo uz pomoć bivšeg kolege iz benda – sada već legendarnog pjevača Alexa Bleacha. Kada potonji umre preranom smrću pop-zvijezde, Vernonovo posljednje financijsko uporište izmiče. Završava na ulici i započinje odiseju surfanja na kauču sa starim prijateljima i ljubavnicama te putuje u dubine potpuno nesigurnog društva koje karakteriziraju podjele, nejednakost i društveno zanemarivanje, od scenarista do obožavateljica s društvenih mreža preko porno-zvijezda i propalih glazbenika.

Režiju Thomasa Ostermeiera zagrebačka je publika u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu imala priliku gledati 2019. godine izvedbom drame Henrika Ibsena iz 1882. Neprijatelj naroda, zatim 2016. godine s predstavom Brak Marije Braun te izvedbom predstave Rikard III. 2018. godine, sve u produkciji berlinskog kazališta Schaubühne.