Gostovanje plesne predstave u ZKM-u

U utorak, 4. lipnja u 20 sati u ZKM-u gostuje HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u koprodukciji s HNK u Varaždinu s plesnom predstavom Sad i nikad više (14+): Adam & Eva i Za nikad.

Adam & Eva

Koreografkinja: Maša Kolar

Glazba: Višeslav Laboš

Kostimograf: Juraj Zigman

Scenografkinja: Jasmina Holbus

Za nikad/4 Never

Koreograf: Jeroen Verbruggen

Glazba: Gabriel Prokofjev / Tynadre Gruyer / Matthew David Gagnon / Johann Pachelbell / Alphaville

Kostimografkinja: Ana Savić-Gecan

Scenograf: Jeroen Verbruggen

Adam & Eva

Fatalne ljubavne sudbine Čovjeka i Žene u ambijentu klupske scene suvremeno su viđenje Krležinih Adama i Eve kako ih čita i ponovno pokretom ispisuje koreografkinja Maša Kolar. Ipak, potraga za idealom ne iscrpljuje samo ljubavni par, već i cijelu zajednicu. Za inscenaciju se Kolar inspirirala i karnevalskim motivima Krležinog ekspresionističkog dramskog opusa, od grotesknih kretnji preko kostima do osvrta na aktualnu stvarnost. Pomno psihološki profilirani glavni likovi, umorni ljubavnici, a s druge strane, rasplesani kolektiv koji ideal traži u slobodi i sreći plesanja te uživa u vlastitim tijelima.

Za nikad/4 Never

Jamstvo i spoznaja o neizostavnom ponavljanju godišnjih ciklusa, poput godišnjih doba, daje nam osjećaj sigurnosti. Ipak, godina je dragocjeno vrijeme koje prolazi i koje nikada nećemo moći vratiti. Postavite ga u bijelu kutiju kao izložbeni eksponat, kao dragocjenost zaštićenu i očuvanu iza zamućenog stakla. No, staklo ostaje krhko… Koreograf slavi ovu krhku prisutnost i nudi satiru kao utjehu za prolaznost. Jer, sve se mijenja i ništa nije zauvijek. Nježni je to podsjetnik da je svaki dan – dar za slavlje.

 Izvor: www.zekaem.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. travnja 2024.