Gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih

U petak, 3. i subotu, 4. lipnja 2022. u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će izvedene dvije gostujuće predstave Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava Čitač nastala prema motivima romana Bernharda Schlinka u režiji Borisa Liješevića na repertoaru je u petak, 3. lipnja u 20 sati. Predstava Demokracija redatelja Veljka Mićunovića na repertoaru je u subotu, 4. lipnja u 20 sati.

Čitač je predstava nastala prema istoimenu književnom predlošku, a redatelj Stephen Daldry snimio je 2008. film Žena kojoj sam čitao s Kate Winslet koja je za tu ulogu dobila Oscara. Hannu Schmitz u Liješevićevu Čitaču glumi Mirjana Karanović. Radnja se događa deset, petnaest i dvadeset pet godina poslije Drugog svjetskog rata, kada su posljedice još žive a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome tko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo. U predstavi glume Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić.

Demokracija govori o paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini zlo. Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena. U predstavi glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.