Godišnji plesni koncert Ansambla LADO Odjeci vremena u Lisinskom

U utorak, 29. studenog 2022 u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se godišnji plesni koncert Ansambla LADO Odjeci vremena.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan prije 73 godine s ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Njegovi vrhunski plesači istodobno su i izvanredni pjevači, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

Zahvaljujući bogatoj kolekciji narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, svaki koncert Lada svojevrsna je revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Pune sedamdeset i tri godine repertoar Ansambla LADO oblikovan je i temeljen na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelovanjima. Odjeci vremena nastavljaju misiju Ansambla i pred publiku donose neke od najpoznatijih koreografija bogatog repertoara tematizirajući, koncepcijski na nešto drukčiji način, hrvatska zaštićena nematerijalna kulturna dobra.

Kada je riječ o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na UNESCO-ovim listama, u ovom programu, uz ostalo, kocert će uključivati međimurske popevke, starinsko ojkanje i bećarci, jedinstvenu glazbu Slavonije, Baranje i Srijema te klapsku pjesmu i nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja i Zvončare s područja Kastavštine.