Godišnja izložba karikatura članova HDK

U utorak, 13. listopada, u 18 sati, otvara se Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista koja će za posjetitelje biti otvorena do 23. listopada.

Izložba članova HDK tradicionalno se održava posljednjih 35 godina koliko društvo postoji, uključujući i ratne godine. Osim želje da se ova tradicija ne prekine, tome svakako doprinosi i veličina izložbenog prostora galerije Zvonimir u kojem je relativno lako poštovati epidemiološke uvjete i socijalnu distancu.

Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK društvo koristi priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Bit će izloženo čak 140 radova.

Osim uobičajenih tema koje zanimaju karikaturiste, posebno je naravno obrađena tema pandemije koronavirusa i (ne)uspješno balansiranje između borbe protiv virusa i ekonomskog opstanka. Izložbu prati katalog koji će osim sudionika dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe. Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima, a u ovoj godini izolacije i svakojakih mjera kada je drastično smanjena izložbena aktivnost, vrijednost ove izložbe je tim veća.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada  međunarodni festival koji se pod nazivom Zagreb ove godine organizira po 25. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj. Važno je također spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, pa je tako počevši od 2011. godine HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH i Crnoj Gori.