Glazbeno-scenski spektakl

7. 6. 2024.

U utorak, 24. rujna u 20 sati u Velikoj dvorani Lisinski održat će se glazbeno-scenski spektakl Tanec – folklorno-klasična simbioza, na kojem će se prvi put spojiti Nacionalna opera i balet iz Skopja i folklorni ansambl Tanec.

S više od 130 sudionika, taj događaj predstavlja pravu pustolovinu, spaja klasičnu i folklornu glazbu. To glazbeno iskustvo produbljuje prijateljstvo između Makedonaca i Hrvata te stvara most na kojem putuju umjetnost i kultura, most koji će čvrsto stajati i u budućnosti. Događaj će potvrditi status Tanca kao simbola makedonske kulture i umjetnosti, koji će se ovaj put predstaviti u svjetlu spajanja klasične glazbe i folklora – donijet će šarene plesove, pjesme i tradicionalne nošnje – autentične embleme makedonske kulture.

Na spektakularnom događaju predstavit će se povijesni izbor skladbi poput Osogovke, Maleševke, Žetvarke, Pirinskog proljetnog cvijeća i Vodarki u obliku simfoniziranih koreografija. Folklorno-klasična simbioza predstavit će glazbenu fuziju dviju različitih tradicija, koje je Darko Ilievski vješto preoblikovao u nove aranžmane. Dirigirat će Bisera Čadlovska.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr