Glazba u stvaranju nacije

U četvrtak, 15. veljače u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu – dvorana Katalozi (Marulićev trg 21) u sklopu Filmskog četvrtka iz zbirke Hrvatske kinoteke prikazuje se program Glazba u stvaranju nacije. Prikazat će se dokumentarni filmovi Tamburica (Sergije Tagatz, 1944., 10 min), Muzički život Zagreba (Ivo Tomulić, 1947., 17 min) i Nova djela kompozitora Hrvatske (Melita Filipović, 1949., 21 min)

Ideolozi nacije oduvijek su pokušavali nacionalni identitet razviti i kroz glazbu, odnosno uobličiti nešto što bi se zvalo „nacionalni glazbeni izričaj“. Poznato je da glazba podiže raspoloženje i stvara osjećaj zajedništva, pa može pomoći i u stvaranju kolektivnog identiteta. Na ovom filmskom četvrtku provjerit ćemo kako se to radilo u doba NDH (Tamburica) i u doba Jugoslavije (Muzički život Zagreba, Nova djela kompozitora Hrvatske).

Nakon projekcije o filmovima i upotrebi glazbe u stvaranju nacije govorit će muzikologinja dr. sc. Irena Paulus. Tim Hrvatske kinoteke zaslužan za program čine: Juraj Kukoč (kustos programa), Nina Kolar (organizatorica), Kristina Nosković (prijevod Tamburice s njemačkog) te Damir Pezerović i Josip Luković (tehnička priprema filmova).

Ulaz je slobodan.

Izvor: www.arhiv.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. veljače 2024.