Gitaristički kvartet 40 Fingers

U utorak, 7. studenog u 20 sati u Velikoj dvorani Lisinski nastupa talijanski gitaristički kvartet 40 Fingers, koji su 2017. godine osnovala četvorica umjetnika potpuno različitih glazbenih pozadina, a svaki od njih dobro je etabliran na talijanskoj glazbenoj sceni kroz svoje brojne pojedinačne projekte.

 40 Fingers su: Matteo Brenci, Emanuele Grafitti, Enrico Maria Milanesi i Andrea Vittori.

 Ova četvorica gitarista krenula su u misiju istraživanja novih galaksija zvuka širokim repertoarom autorskih skladbi i vješto aranžiranih obrada za četiri gitare koje izvode u tehnici fingerpickinga. Njihova glazbena poslastica temeljena na reinterpretaciji niza modernih glazbenih klasika jednako je prirodna u stilovima jazza i latinoameričke glazbe, stvarajući očaravajuće iskustvo koje publiku vodi od popularne filmske glazbe do jazza, od Astora Piazzolle do Beatlesa, od Eaglesa do Tota, od Dire Straitsa do Erica Claptona, a svi su se savršeno stopili svojim jedinstvenim stilovima i originalnim radom i skladbama.

Strast koju ova četiri gitarista dijele prema svijetu filma i filmske glazbe dovela ih je i do niza zanimljivih obrada poznatih filmskih tema, među kojima su dvije poznate teme Johna Williamsa iz Ratova zvijezda Georgea Lucasa, kao i Harry Potter, Posljednji Mohikanac, Disneyjeve melodije i Igra prijestolja.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 5. studenoga 2023.