Gangsterski filmovi i Jeanne Dielman u Kinoteci

U Kinoteci se od srijede 22. veljače nastavlja ciklus filmova nadahnutih Kumom. Godina 1990. bila je prijelomna točka za gangsterski film: u iščekivanju premijere trećeg nastavka Coppoline trilogije mnogi su studiji požurili proizvesti vlastite mafijaške uratke nadajući se utržiti na hypeu. Rezultat je bila mala žanrovska renesansa, koja je devedesete prometnula u možda i najbolje desetljeće za celuloidne mafijaše.
Sljedeći tjedan u Kinoteci stoga ćemo vidjeti nekoliko naslova, od kojih je svaki otvorio nove puteve za daljnji razvoj gangsterskog filma: Dobre momke Martina Scorsesea, Pse iz rezervoara Quentina Tarantina i Kralja New Yorka Abela Ferrare. Tjedan zaključuje Kum 3, operno raskošna i dramatična završnica trilogije Francisa Forda Coppole.

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Magija svakodnevice
Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Njegovo prvo ovogodišnje izdanje posvećeno je kratkim pričama o magiji svakodnevice: transformacijama, psihodeliji i novim počecima kako ih vide istaknuti filmski avangardisti. To su kostimirani rituali Kennetha Angera u Inauguraciji palače užitka, lirski spiritizam Gunvor Nelson u Zovem se Oona, fotokemijski realizam Charlotte Pryce u Otkrićima na šumskom tlu i nadrealna etnografija Bena Russella u njegovu novom filmu U žurbi.

Noviteti: Osam planina
Da film može biti i epski i intiman pokazali su Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch, redatelji filma Osam planina. Film govori o prijateljstvu dvojice muškaraca, koje započinje u vrijeme njihova djetinjstva i ljetovanja u planinskom selu na sjeverozapadu Italije, a proteže se tijekom čitava života.
Osam planina je svjetsku premijeru imao u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a uz izvrsne glumačke nastupe posebno se ističe vještina kojom su autori uspjeli pritajene emocije protagonista dočarati rječitim planinskim krajolicima.

Šifra: Rubeša: Jeanne Dielman
Film Jeanne Dielman u posljednjoj anketi časopisa Sight & Sound proglašen je najboljim filmom svih vremena. Ovo remek-djelo belgijske redateljice Chantal Akerman redefiniralo je način na koji se ženska svakodnevica i otuđujući rad prikazuju na velikom platnu, a zahvaljujući svome preciznom režijskom stilu i hipnotičkom učinku ne prestaje impresionirati nove generacije filmaša, gledatelja i kritičara.
Film prikazujemo u sklopu Šifre: Rubeša, novog programa pokrenutog u sjećanje na našeg kolegu Dragana Rubešu, u suradnji s Art kinom iz Rijeke.

Noviteti: Aktualne uspješnice
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati nekoliko filmova koji i dalje izazivaju veliki interes gledatelja: dojmljivu psihološku dramu Poslije sunca Charlotte Wells, neobičan portret austrougarske Carice Sisi Korzet Marie Kreutzer, urnebesnu satiru Trokut tuge Rubena Östlunda i izvrsnu crnu komediju Duhovi otoka Martina McDonagha.

Matineja: P’Astanian i tri Njušketira
P’Astanian je mladi pas mačevalac koji sanja o tome da se pridruži legendarnim Njušketirima. Nakon što je dokazao svoje vještine i stekao njihovo povjerenje, on i Njušketiri moraju obraniti Kralja od zavjere zlog kardinala. P’Astanian i tri Njušketira animirana je avantura inspirirana književnim klasikom Tri mušketira Alexadra Dumasa i sinkroniziran na hrvatski jezik, kao stvorena za mlade pustolove.