Izložba o Marijanu Haberleu u Galeriji Modulor

Do 20. veljače u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvorena je izložba Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti, autorice dr.sc. Jasne Galjer.

Izložba predstavlja djelovanje Marijana Haberlea (1908.-1979.), jednog od protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj. Haberle je brojnim arhitektonskim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u arhitektonskoj kulturi i današnjem urbanom identitetu Zagreba, ali i drugih gradova diljem Hrvatske, od Slavonskog Broda do Siska. Zagrebački zbor (današnji Studentski centar) i Tehnički muzej, Brodarski institut, hotel na Plitvicama, Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“, neki su od najistaknutijih primjera u Haberlevom impresivnom opusu. Namjera je ovom izložbom u dijalogu arhitektonskih fotografija izvornog i današnjeg izgleda, nacrta, vizualno dojmljivih crteža i filma, podsjetiti na značenje i vrijednost poznatih, ali i rasvijetliti još uvijek nedovoljno poznate doprinose Marijana Haberlea ostvarenju vizija moderne arhitekture i time pridonijeti prepoznavanju kvalitete prostora u kojem živimo.

Izložbu je organizirala Galerija Modulor za arhitekturu i dizajn, Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s Hrvatskim muzejom arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ulaz je besplatan.

Za vise informacija o izložbi i popratnim sadržajima posjetite web stranicu Centra za kulturu Trešnjevka.