Gala koncert Matej Meštrović & Friends

Jedan od najsvestranijih hrvatskih umjetnika, pijanist i skladatelj Matej Meštrović priprema glazbeni spektakl – gala koncert Matej Meštrović & Friends u HNK u Zagrebu, koji će se održati u subotu 2. rujna 2023. u 19 i 30 sati.

Gala koncert će uz Meštrovića okupiti svjetska imena suvremene klasične glazbe te domaće zvijezde. Orkestar HNK vodit će maestro Jonathan Griffith, koji je mnogo puta dirigirao u vodećim koncertnim dvoranama Carnegie Hallu i Lincoln Centru. Upravo je Griffith prvi pružio priliku Meštroviću da nastupi pred punom dvoranom Carnegie Halla.

Na koncertu će nastupiti sjajna flautistica Iris Gross, koja u Zagreb dolazi izravno iz New Yorka kako bi izvela Meštrovićev Koncert za flautu, klavir i orkestar, posvećen upravo toj velikoj glazbenici. Osim Iris Gross, na pozornici će se moći poslušati i Roba Derkea, jazz-saksofonista i pedagoga iz New Yorka, kojeg je magazin JazzTimes proglasio „među najboljim soprano saksofonistima današnjice“.

Maestro Griffith i Iris Gross utemeljitelji su Distinguished Concerts International New York (DCINY), najveće privatne agencije sa zborom i orkestrom za ozbiljnu glazbu u New Yorku. A svoju virtuoznost na čuvenoj Stradivarijevoj violini publici će predstaviti i najbolji svjetski mladi glazbenik 2015., austrijski violinist i skladatelj Yuri Revich.

Inozemnim gostima pridružit će se i hrvatske glazbene zvijezde svjetskog ugleda. Operna diva Lana Kos svojim će glasom još jedanput oduševiti domaću publiku, a ponajbolji bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar svojim umijećem dodat će poseban zvuk ovom koncertu.

Na programu će se naći Meštrovićevi aranžmani, neki od njih pisani posebno za ovaj koncert, a sve u pratnji orkestra Opere HNK Zagreb. Koncert otvara Yuri Revich na violini Meštrovićevom skladbom za volinu i orkestar, u kojoj će se Matej Meštrović prvi put u javnosti pojaviti kao dirigent. Od arije iz opere Vespri Siciliani, preko Mozartove Alla Turce, Brahmsa, Vivaldija do Meštrovićeve čuvene Dunavske rapsodije te glazbe za otvorenje Pelješkog mosta, naslovi su koje će publika imati priliku slušati u HNK Zagreb. Moći će čuti i svjetsku praizvedbu Meštrovićeve kompozicije za klavir i orkestar Pleter, koja je nedavno snimljena s London Symphony Orchestrom.

Izvor: www.hnk.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. kolovoza 2023.