Frooom! filmsko iznenađenje za početak školske godine

Funkcionalna filmska škola za djecu i mlade Frooom! u subotu, 26. kolovoza od 16 sati u Centru mladih Ribnjak priprema poseban filmski program iznenađenja za djecu i mlade.

Na zabavan način upoznat će predmete i postupke koji čine da je film tako važan i bitan gotovo svakoga dana. Zatim je na redu igra pogađanja: pogađat će se nešto što je prethodilo filmu, ali nije bilo prije nego što filma nije bilo. I zatim, iz šešira, poput zeca, izvlačit će se film koji će se zajedno gledati a pravila izvlačenja dobit će se tek pred samu projekciju. Za sam kraj frooomovci spremaju domjenak iznenađenja.

Natuknice o filmovima koji će se izvlačiti iz šešira:
Prvi film koji će se možda gledati dolazi iz jedne od zemalja osvajača svijeta, a nastao je u ona povijesna vremena kad smrt možda vrijedi više od života. Prvi je igrani film autora koji je do tada snimao samo dokumentarne filmove od kojih su mnogi izgubljeni. Porađao je teško to svoje djelo i u njega je ugradio svo svoje veliko dokumentarističko iskustvo. Film je danas smatran jednim od svjetskih kulturnih spomenika filmskoj umjetnosti, ali u svoje vrijeme nije bio prihvaćen ni kod publike ni kod kritike pa autor nakon njega nije snimio niti jedan film sljedećih dvadeset i jednu godinu. Iako u svoje vrijeme nije dobio niti jednu nagradu, film, pravi Frooom!-ovski, zaigrana je priča inspirirana autorovim djetinjstvom, a nema ozbiljnijeg festivala u svijetu koji ga nije barem jednom prikazao. Zemlja u kojoj je film nastao svoj današnji oblik i ustrojstvo zahvaljuje jednoj cvjetnoj revoluciji, a jezik na kojem je snimljen govori više od 200 milijuna ljudi u svijetu.
Drugi film dolazi iz jedne male zemlje, duplo veće od Hrvatske, ali nikada nije bio prikazan kod nas, a radi se o prvijencu jednog glumca i redatelja koji ga je počeo snimati dok je još studirao u LA. Dakle ovo je premijera bez premca. Film je završen tek 2021., ali snimao se više od 6 godina i prati jednu istinitu priču o grupi djevojčica koje se bore za svoja prava. Jezik filma je blizak nekim europskim jezicima, a kako još ne postoji prijevod na hrvatski, gledanje filma bit će omogućeno s engleskim titlovima, osim ako ih do tada ne stignu prevesti iz Ministarstva Titlova. Film je igrao na 15-ak važnih festivala  (Hot Docs, Festival dei Popoli, Beldocs, Adelaide, itd.) i dobio za sada 6 nagrada, a jednu od njih su zakuhali i Bacači sjenki na jednom važnom festivalu u Europi. Redatelj filma tada je bio obećao da će 2024. doći u Zagreb i održati jednu sportsko-filmsku doktorsku radionicu. 

Treći film je nastao u jednoj od najvećih filmskih zemalja svijeta, a žanr filma je teško odrediti, pa bi ga se moglo nazvati – preobražajnim. Naime film transformira montažom, načinom snimanja i glazbom jednu običnu ljudsku radnju u nešto neočekivano, zabavno i poučno.


Gledat će se samo jedan od tri ponuđena filma, a ostalo je čista igra i zabava.

Izvor: www.bacaci-sjenki.hr, Kulturauzagrebu.hr, 23. kolovoza 2023.