Fotomonografija Zagreb autora Luke Mjeda

U ponedjeljak, 22. studenogu u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se predstavljanje fotomonografije Zagreb fotografa Luke Mjeda. Uz autora, na predstavljanju sudjeluju Edda Dubravec i Snješka Knežević.

Istaknuti hrvatski fotograf Luka Mjeda upravo je, u izdanju Hrvatskog fotografskog centra, objavio novu raskošnu fotomonografiju Zagreb posvećenu motivima i lokacijama grada Zagreba. U nakladi od 1000 primjeraka, na 264 stranice niže se 148 crno-bijelih fotografija Zagreba s motivima prije potresa, uz predgovor Edde Dubravec na hrvatskom i engleskom jeziku. Autor knjige Luka Mjeda pojasnio je za Nacional zašto se odlučio na prikaz Zagreba prije katastrofe, očito želeći sačuvati uspomenu na grad prije potresa, s najljepšim ambijentima, zgradama, parkovima i panoramskim vizurama.

„Neke moje fotografije nakon protresenog Zagreba bile su izložene na izložbi Biografija grada 2020 u listopadu prošle godine u Galeriji Modulor u Zagrebu. Inače, ne volim fotografirati loše prilike ili događaje pa takve fotografije nisam želio ni u ovoj knjizi. Nadam se da će za desetak godina netko drugi ponovo moći snimiti Zagreb bez skela, porušenih dijelova kuća, dimnjaka…, ali obnovljenih fasada i trgova. Do tada svima želim ostaviti ovu knjigu kao podsjetnik da je Zagreb prelijep i veoma ugodan za življenje“, istaknuo je Luka Mjeda.