Fotografski atelijer

U Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) u utorak, 10. listopada 2023. u 19 sati otvara se izložba pod nazivom Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8 autorice Marine Šafarić. Izložba je besplatna, a može se posjetiti do subote, 4. studenog 2023. u galeriji Modulor.

Izložba prikazuje dio istraživanja Marine Šafarić koje je 2021. godine provela za diplomske radove iz povijesti umjetnosti te muzeologije i upravljanja baštinom. Istraživanje se prvenstveno baziralo na potvrđivanju fotografskih atelijera ranijeg razdoblja kao važnih mjesta okupljanja, prezentaciji zajedničkih točaka u izgledu interijera, eksterijera te reklamnih metoda i razotkrivanja zaboravljenih, a još postojećih objekata. Nakon diplomiranja, objavila je pregledni rad u 65. broju Peristila, pod nazivom Tipologija arhitekture fotografskih atelijera u Hrvatskoj iz druge polovice 19. i s početka 20. stoljeća, a izložbom Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8 skreće pažnju javnosti na jedan od najboljih namjenski građenih objekata fotografske funkcije u Hrvatskoj s kraja 19. stoljeća, čije su arhitektonske značajke u velikoj mjeri sačuvane.

Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8 jednokatno je samostojeće zdanje iz 1894. godine koje potpisuju Hönigsberg i Deutsch. Objekt je to koji je za fotoatelijerske svrhe služio nekolicini najproduktivnijih i najznačajnijih fotografa Hrvatske – prvo Rudolfa Mosingera, zatim Franje Mosingera, a onda i Foto Tonke. Portretne fotografije nastale u ostakljenom atelijeru na prvom katu, svjedoče o atelijeru kao važnom mjestu okupljanja intelektualne javnosti.

Prezentiranjem povijesti i izvorne funkcije fotografskog atelijera u dvorištu Ilice br. 8 na vrlo djelotvoran način osvijestila bi se i očuvala specifična kulturno-društvena situacija potaknuta razvojem fotografskih tehnika i otvaranjem prostora namijenjenih fotografskom portretiranju – fotografskih atelijera. Cilj ove izložbe je potaknuti na razmišljanje i uzimanje u obzir fotografskog atelijera u dvorištu Ilice 8 te tako potaknuti razvoj daljnje komunikacije i moguće zaštite ovog još uvijek postojećeg, pomalo zaboravljenog, a toliko važnog primjera.

Izvor: www.cekate.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. listopada 2023.