Fotografije iz zbirki liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera

U četvrtak, 21. ožujka u 18 sati u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14) otvara se izložba Naličje grada prije 100 godina: fotografije iz zbirki liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera.

Izložba se održava u povodu 150. obljetnice osnutka Hrvatskoga liječničkog zbora, a u organizaciji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i partnera Hrvatskog liječničkog zbora i Etnografskog muzeja. Izložba i katalog prikazat će osobit pogled na zagrebačku stambenu bijedu optikom socijalne patologije s naglaskom na tuberkulozu u prvim dekadama 20. stoljeća na temelju sačuvane zbirke fotografija iz ostavštine liječnika Vladimira Ćepulića (1891–1964), jednog od predsjednika Hrvatskoga liječničkog zbora (1935–1945) i Luje Thallera (1891–1949), začetnika hrvatske medicinske historiografije. Fotografije socijalne bijede koje se predstavljaju na izložbi nastale su na poticaj liječnika Vladimira Ćepulića i Luje Thallera sa svrhom oblikovanja svojevrsne potvrde propitivanju organske podloge društva u prvoj polovini 20. stoljeća. Pritom su u sklopu zdravstveno-prosvjetiteljskih kampanja pridonosile utemeljenju novog sustava vrijednosti unutar medicine i društva.

Navedene zbirke, koje sadrže ukupno 132 fotografije, danas se nalaze u Hrvatskome muzeju medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a poslužit će kao polazište u razmatranju pojavnosti socijalne fotografije na području Hrvatske, ali i socijalne medicine/patologije s osobitim naglaskom na tuberkulozu početkom 20. stoljeća. Istaknut će se njihova rana pojavnost kao do sada nezapaženi segment socijalne fotografije u Hrvatskoj te muzeološka vrijednost kao akvizicije prvog Muzeja za povijest zdravstva koji je osnovan 1944. u Zagrebu pri Hrvatskome liječničkom zboru.

Autori koncepcije izložbe: Silvija Brkić Midžić, prof., prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., dr. sc. Martin Kuhar, dr. med.

Likovni postav izložbe, vizualni identitet i grafičko oblikovanje izložbenih materijala: Studio Rašić i Ante Rašić

Kustosica izložbe: mr. sc. Željka Petrović Osmak

Izložba je otvorena do nedjelje, 19. svibnja 2024.

Izvor: www.emz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. ožujka 2024.