Filozofski teatar u vašem domu: Bobby Gillespie i Franco B. Bifo

Od srijede, 22. travnja, u Filozofskom teatru HNK-a u Zagrebu možete pogledati snimku gostovanja talijanskog filozofa Franca B. Bifa i pjevača kultnog sastava Primal Scream Bobbyja Gillespieja, čiji je album Chaosmosis izravno inspiriran Bifovom filozofijom. Razgovor vodi Srećko Horvat. (Pogledajte debatu)

Od ponedjeljka 20. travnja, u Filozofskom teatru HNK-a u Zagrebu možete pogledati snimku gostovanja njemačke umjetnice i teoretičarke umjetnosti Hito Steyerl. Razgovor o njezinim video-radovima, instalacijama zasnovanima na povijesnim i političkim narativima, oštrim tekstovima i javnim nastupima, vodi Srećko Horvat. (Pogledajte debatu)

Od četvrtka, 2. travnja u Filozofskom teatru možete pogledati gostovanje Paula Masona, nagrađivanog urednika ekonomije na Channel 4 News, koji je i redoviti kolumnist britanskog Guardiana i autor bestselera Postkapitalizam: vodič za našu budućnost. Gostovanje u Filozofskom teatru kod Srećka Horvata možete gledati na YouTube kanalu. (Pogledajte debatu)

Od nedjelje, 29. ožujka možete pogledati gostovanje britansko-pakistanskog intelektualca Tariqa Alija u Filozofskom teatru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ali je rođen u pakistanskome Lahoreu, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije. Zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturi 60-ih godina, stalni egzil je pronašao u Velikoj Britaniji. Studirao je na Oxfordu, sloveći 1960-ih godina za ikonu studentskih protesta diljem svijeta. Objavio je niz knjiga, a autor je i drame Nove pustolovine Don Quijotea koja je početkom 2016. izvedena u zagrebačkome HNK u režiji Paola Tišljarića. (Pogledajte debatu)

Od srijede, 25. ožujka možete pogledati snimku gostovanje bivšeg grčkog ministra financija, političara i filozofa Yanisa Varoufakisa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u programu Filozofski teatar 2016. godine. Varoufakisu je ovo bio prvi dolazak u Hrvatsku poslije turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskog establišmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu Trpite ono što morate?, a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom, a koji je tada već imao tisuće pristalica diljem Europe. (Pogledajte debatu)