Filozofski teatar u vašem domu

Od 2. travnja u Filozofskom teatru možete pogledati gostovanje Paula Masona, nagrađivanog urednika ekonomije na Channel 4 News, koji je i redoviti kolumnist britanskog Guardiana i autor bestselera Postkapitalizam: vodič za našu budućnost. Gostovanje u Filozofskom teatru kod Srećka Horvata možete gledati na YouTube kanalu (pogledajte debatu).

Mason je široj javnosti postao poznat prije svega po teoriji o postkapitalizmu kojom predviđa kako trenutačna digitalna i informatička revolucija sadržava potencijal za radikalnu transformaciju postojeće ekonomije koja ne bi bila utemeljena na iskorištavanju radne snage, privatnom vlasništvu, posvemašnjoj kontroli i narcizmu društvenih mreža.

Od nedjelje, 29. ožujka možete pogledati gostovanje britansko-pakistanskog intelektualca Tariqa Alija u Filozofskom teatru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (pogledajte debatu).

Ali je rođen u pakistanskome Lahoreu, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije. Zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturi 60-ih godina, stalni egzil je pronašao u Velikoj Britaniji. Studirao je na Oxfordu, sloveći 1960-ih godina za ikonu studentskih protesta diljem svijeta. Objavio je niz knjiga, a autor je i drame Nove pustolovine Don Quijotea koja je početkom 2016. izvedena u zagrebačkome HNK u režiji Paola Tišljarića.

Od srijede, 25. ožujka možete pogledati snimku gostovanje bivšeg grčkog ministra financija, političara i filozofa Yanisa Varoufakisa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u programu Filozofski teatar 2016. godine (pogledajte debatu).

Varoufakisu je ovo bio prvi dolazak u Hrvatsku poslije turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskoga establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu Trpite ono što morate?, a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom, a koji je tada već ima0 tisuće pristalica diljem Europe.

Filozofski teatar uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, a dio je redovitog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.