Filmski tjedan u kinu Tuškanac: Retrospektiva Alfonsa Cuaróna, distopijski, distributerski filmovi i One Take Film Festival

Od ponedjeljka, 18. do četvrtka, 21. listopada kino Tuškanac prikazuje retrospektivu meksičkog redatelja, scenarista i producenta Alfonsa Cuaróna.

U ponedjeljak, 18. listopada u 19 sati program otvara njegov posljednji film Roma (2018), drama nagrađena brojnim nagradama, između ostalog Zlatnim lavom u Veneciji i Oscarom za najbolji film na stranom jeziku, kojom se još jednom potvrdio kao jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih autora današnjice. Autor je filmom pokušao rekreirati sjećanja i uspomene na vlastito djetinjstvo u otmjenoj četvrti Roma u Mexico Cityju. U utorak, 19. listopada u 19 sati prikazuje se znanstvenofantastični film Djeca čovječanstva (2006). Riječ je o izuzetno uspjeloj adaptaciji romana književnice P. D. James koji je Cuarón pretočio u uznemirujuće pesimistično djelo s vizijom distopijske i krajnje mračne budućnosti. Iste večeri, u 21 sat slijedi Cuarónov dugometražni redateljski debi, zabavna romantična komedija Samo s tvojom partnericom (1991). Dinamičan, sigurno režiran i za meksičko društvo onog vremena prilično provokativan film s dosta duhovitih situacija i dijaloga, postao je hit u tadašnjim kinima.

U srijedu, 20. listopada u 19 sati na programu je Gravitacija (2013) sa Sandrom Bullock i Georgem Clooneyjem. Nagrađivana SF drama nudi jedinstveni kino-doživljaj, a uvjerljivi specijalni efekti i impresivna fotografija nadopunjeni su jednostavnom dramaturgijom i naracijom. Iste večeri, u 21 sat prikazuje se romantična drama Velika iščekivanja (1998), slobodna ekranizacija romana Charlesa Dickensa. Cuarónov film uspješno oživljava niz Dickensovih likova, uvelike zahvaljujući nadahnutim izvedbama Ethana Hawkea, Gwyneth Paltrow, Chrisa Coopera, Anne Bancroft i Roberta De Nira. 

Retrospektiva u četvrtak, 21. listopada u 19 sati donosi I tvoju mamu također (2001), priču o dvojici urbanih adolescenata i njihovoj inicijaciji u svijet odraslih. Tumače ih Gael García Bernal i Diego Luna koji su na festivalu u Veneciji ovjenčani nagradom Marcello Mastroianni za najbolju dvojicu mladih glumaca, a uvjerljiv glumački nastup također je pružila i njihova partnerica Maribel Verdú. Iste večeri u 21 sat prikazuje se Mala princeza (1995), obiteljska drama s elementima fantastike koju krasi sjajna fotografija i odlične uloge Liesel Matthews i Liama Cunninghama.

Petak, 22. listopada posvećen je distopiji na filmu te donosi dva sjajna naslova. Impresivan noirovski SF-triler Ridleyja Scotta Istrebljivač (1982) jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih filmova svih vremena. Slijedi Dark City (1998) Alexa Proyasa, sjajan primjer neonoira koji funkcionira kao iznimno skladan amalgam različitih filmskih, književnih i pop-kulturnih utjecaja općenito. Film odlikuje maestralno kreirana mračna ugođajnost i gradiranje ozračja tjeskobe i bezizlaznosti, a svemu pridonose i odlični glumci predvođeni Rufusom Sewellom i Jennifer Connelly.

U programu Distribucija u ponedjeljak, 18. listopada prikazuje se najnoviji film Zrinka Ogreste, drama Plavi cvijet nagrađena u Puli Velikom Zlatnom arenom za najbolji film i Zlatnim arenama za najbolju režiju i glavnu žensku ulogu (izvrsna Vanja Ćirić). U četvrtak, 21. listopada slijedi romantična drama Supernova (Harry Macqueen, 2020) s Colinom Firthom i Stanleyjem Tuccijem. Naglašeno emotivna i izuzetno intrigantna priča na vrlo afirmativan način progovara o životu, ljubavi i prijateljstvu.

Tijekom subote, 23. i nedjelje, 24. listopada kino Tuškanac ugošćuje program međunarodnog 11. One Take Film Festivala koji promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra.