Filmski program Pula u Zagrebu @ MSU

Od utorka 21. rujna do subote 2. listopada, u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se filmski program Pula u Zagrebu uz potporu Grada Zagreba. Program donosi pregled odabranih filmova prikazanih na 68. Pulskom filmskom festivalu. Prikazuje se film Nigdje posebno talijanskog redatelja Uberta Pasolinija koji je u Međunarodnom programu osvojio Nagradu publike i Zlatnu arenu za najbolji film, talijanska drama Ne mrzi redatelja Maura Mancinija, dva domaća nezavisna filma: triler Povjerenje Matije Banića i horor-drama Menhetenska odiseja Marija Vrbančića, koprodukcija Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija te drama Murina koja je u domaćoj konkurenciji osvojila tri nagrade, uključujući Nagradu publike za najbolji film u Hrvatskom programu PFF te Camera d’Or u Cannesu. Na programu su i uspješnice 67. Pulskog filmskog festivalaTereza37 redatelja Danila Šerbedžije, hrvatsko-švicarska koprodukcija Mare redateljice Andreje Štake te Ja sam Frank redatelja Metoda Peveca, dobitnika Zlatne arene za režiju u programu Manjinske koprodukcije.

Sve informacije o filmovima, projekcijama i ulaznicama moguće je saznati na web-stranici Kina Metropolis www.kinometropolis.eu, te na Facebook-stranici www.facebook.com/KinoMetropolis.

RASPORED PROJEKCIJA

UTORAK, 21. rujna 2021.

19:30 NIGDJE POSEBNO (Nowhere Special), drama, 96′, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Rumunjska, red. Uberto Pasolini (Projekcija je na talijanskom jeziku uz engelske podnatpise)

John je tridesetpetogodišnji čistač prozora koji odgaja četverogodišnjeg sina Michaela nakon što ih je dječakova majka napustila. Kad dobije lošu zdravstvenu prognozu, John će dati sve od sebe da za dječaka pronađe odgovarajuću obitelj. Razdiran sumnjama u ispravnost svojih prosudbi i bijesom zbog nepravednosti vlastite sudbine, morat će donijeti najveću odluku u svom životu.

Film Nigdje posebno prikazuje se u suradnji s Talijanskim institutom u Zagrebu.

SRIJEDA, 22. rujna 2021.

19:30 NE MRZI (Non odiare), drama, 96′, Italija, Poljska, red. Mauro Mancini (Projekcija je na talijanskom jeziku uz engelske podnatpise)

Simone je ugledan kirurg židovskog porijekla, koji vodi miran život, nevezan prošlošću. Jednog dana spasi čovjeka kojega je udario automobil, no kad na njegovim grudima ugleda nacističku tetovažu, prepušta ga neminovnoj sudbini. Ipak, osjeća grizodušje te odluči pronaći njegovu obitelj – najstariju kći Maricu, malog Paola te tinejdžera Marcella, koji je također pod utjecajem rasne mržnje. Jedne noći Marica će pokucati na Simoneova vrata, prisiljavajući ga da se suoči s posljedicama svojih djela.

Film Ne mrzi prikazuje se u suradnji s Talijanskim institutom u Zagrebu.

PETAK, 24. rujna 2021.

19:30 POVJERENJE, triler, 95′, Hrvatska, red. Matija Banić

U malom neimenovanom gradu, 2025. godine Krsto radi za Agenciju koja pruža usluge slušanja privatnih tajni, uz jamstvo da one nikad neće izići u javnost. Na jednom od saslušanja Krsto saznaje da njegov klijent drži mladu djevojku u zatočeništvu. U isto vrijeme doznaje za nestanak kćeri direktora Čistoće, tvrtke za zbrinjavanje otpada, čiji radnici mjesecima štrajkaju i zbog čega je grad prekriven smećem. Pored svoje djevojke Zore, ekološke aktivistice, i lokalnog novinara Darka, Krsto počinje preispitivati svoju ulogu tihog svjedoka.

SUBOTA, 25. rujna 2021.

18:30 MURINA, drama, 91′, Hrvatska, red. Antoaneta Alamat Kusijanović

Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kad u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

20:30 MENHETENSKA ODISEJA, horor-drama, 101′, Hrvatska, red. Mario Vrbančić

Stariji, nekad poznat a sada zaboravljen glumac Jakov, traži šetača za svoju šnaucericu Mitzi. Kad izabere introvertiranog i smušenog mladića Danijela, pokreće čitav niz događanja. Početak je to posebne dinamike koja se razvija između Danijela, Mitzi i Jakova, dinamike koja propituje odnos sluge i gospodara. U toj igri podčinjenosti otkriva se bizarni generacijski sukob svjetova, odnos spram prošlosti i povijesnoj sadašnjosti, prekarijatu, ljubavi i mržnji, kao i posthumanoj perspektivi bivanja u svijetu.

UTORAK, 28. rujna 2021.

19:30 TEREZA37, drama, 100′, Hrvatska, red. Danilo Šerbedžija.

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu i već deset godina je u braku s pomorcem Markom. Nakon nekoliko spontanih pobačaja, liječnik je pokuša oraspoložiti našalivši se da bi možda trebala promijeniti partnera. Potaknuta prijedlogom, Tereza počne preispitivati svoj život i brak te konačno odluči okrenuti novi list, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život i unijeti promijene u njezin rutinizirani brak, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njezina.

SRIJEDA, 29. rujna 2021.

19:30 MARE, drama, 84′, Hrvatska, Švicarska, red. Andrea Štaka

Mare nikad nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona promatra avione kako lete iznad nje. Kad se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju. Film Mare osvojio je 2 Zlatne Arene na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu (Marija Škaričić) te nagradu CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

PETAK, 1. listopada 2021.

19:30 MOJE JEZERO (Liqeni Im), drama, 88′, Albanija, Hrvatska, Italija, Makedonija, Kosovo, red. Gjergj Xhuvani

Mladi Kristo odrasta u selu blizu prekrasnog Prespanskog jezera, vodene površine podijeljene granicama triju balkanskih zemalja – Albanije, Makedonije i Grčke. Kako bi prehranio svoju obitelj, Kristo je postao maloljetni krijumčar marihuane koristeći se svojim čamcem i znanjem o jezeru za prijevoz paketa s drogom s albanske na makedonsku obalu.

SUBOTA, 2. listopada 2021.

18:30 MURINA, drama, 91′, Hrvatska, red. Antoaneta Alamat Kusijanović

Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kad u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

20:30 JA SAM FRANK (Jaz sem Frenk), drama, 98′, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Srbija, red. Metod Pevec

Kad im pokojni otac ostavi neočekivano nasljedstvo, buntovnik Frank, koji još njeguje stare vrijednosti, i tipičan posttranzicijski tajkun Brane ulaze u žestok sukob. Dok Frank pokušava ući u trag porijeklu novca stečenog sumnjivim poslovima, njegov se brat Brane uz pomoć odvjetnika i očevih kompanjona pokušava domoći ostavštine. U unakrsnoj vatri između dva brata naći će se Branova žena Ines, koja je zaljubljena u Franka.