Filmske večeri u Močvari: Prvo lice jednine

U utorak, 5. listopada s početkom u 20 sati održat će se listopadsko izdanje Filmskih večeri u Močvari, na temu Filmski govor u prvom licu. Kroz kratke dokumentarne filmove troje mladih autora i autorica – Marka Bičanića, Sane Perić i Mateje Zidarić, pokušat će se doći do odgovora na pitanje koji su ključni sastojci uspješnog prenošenja vlastite intime na film.

Uz projekciju odvažno i nadahnuto oblikovanih autobiografskih filmova provjerit će se zašto i kako o vlastitoj intimi kontemplirati u filmskom, a i drugim medijima, te razgovarati o zahvalnim i nezahvalnim aspektima ogoljivanja sebe samog pred kamerom i to u vlastitoj režiji. U filmu Sentiš Sana Perić razgolitila je svoje sentimentalno srce baš kao što je to učinila i u svom eksplozivno filozofičnom i duhovitom romanu Monada. Mateja Zidarić pak u formalno odvažnom filmu Plejade pozabavila se ranjivošću stavljajući je u relaciju s mitskim slojem našeg samorazumijevanja. Naposljetku, mladi redatelj Marko Bičanić u autobiografskoj filmskoj vježbi Ima još nade za pobjedu, višestruko nagrađenoj na festivalu FRKA, bavi se traumom gubitka majke.

Autofikcija je sveprisutan fenomen u književnosti, a itekako je prisutna i u suvremenim filmskim praksama u kojima autori često progovaraju o vlastitoj ranjivosti koristeći odmak što ga pruža optika pokretnih slika. S gostima će se razgovarati o izazovima govora u prvom licu jednine, kao i o terapeutskom djelovanju takvih praksi koje mogu rezultirati i vizionarskim umjetničkim djelima.