Filmske projekcije Kina Tuškanac od 12. do 18. lipnja

Ciklus Distribucija Kina Tuškanac u nadolazećem tjednu donosi sljedeće naslove:

•             12. i 16. lipnja u 21 sat – inspiriran stvarnim incidentom iz 2020. kada je gotovo 2000 stanovnika transilvanijskog sela Ditrău potpisalo peticiju kojom su radnici iz Šri Lanke izbačeni iz njihova sela, film R.M.N. Stanje nacije propituje zašto su naši mozgovi tisućljećima oblikovani tako da sve koji ne pripadaju našem plemenu smatramo neprijateljima.

•             13. i 15. lipnja u 21 sat – dok Parizom 80-ih vlada optimizam i vjera u bolje sutra zbog Mitterandove pobjede, Noćni putnici u prvom redu prate Elizabeth koju je ostavio suprug i ona je, kao nezaposlena majka dvoje tinejdžera, suočena s neizvjesnošću. Posao pronalazi u noćnoj radijskoj emisiji, gdje upoznaje tinejdžericu-beskućnicu Talulah koju udomljuje, kao da joj nije dovoljna briga o vlastitoj djeci.

•             14. i 18. lipnja u 19 sati – iako Sofiji prijeti ljetovanje bez wirelessa u društvu dviju starica, idiličan jadranski otok, prvi poljubac, pomirenje obitelji, ali i suočavanje s tugom pretvorit će ga u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo. Sofija kroz  Ljeto kada sam naučila letjeti odrasta.

•             14. lipnja u 21 sat – Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Film je osvojio i Europske filmske nagrade za najbolji film, redatelja, scenarista i glumca (Zlatko Burić).

•             16. lipnja u 19 sati – dvadeset godina kasnije Sophie, protagonistica filma Poslije sunca, s nježnošću se prisjeća posljednjeg praznika kojeg je provela s ocem, a upravo to prisjećanje postat će snažan i srceparajući portret njihovog odnosa dok ona istovremeno pokušava shvatiti oca kojeg je poznavala i muškarca kojeg nije.

•             17. lipnja u 19 sati – film Rupa, snimljen u južnoj Italiji, u prvom planu prati starog pastira u ravnici Pollino čiji se samotnjački život počinje isprepletati s putovanjem koje poduzima grupa speleologa dok istražuju najdublju europsku spilju u zabačenoj i netaknutoj Kalabriji.

•             17. lipnja u 21 sat – dresiran da bude dio svakodnevne poljske cirkuske postave, skromni sivi magarac Eo nađe se otrgnut od Kasandre, svoje simpatične i brižne voditeljice. I dok nevino promatra svijet prirode svojim velikim tužnim očima, Tovar se susreće s ljudima različitih kvaliteta i karakteristika te proširuje svoju perspektivu na život. Međutim, tko su prave zvijeri na ovom emocionalno iscrpljujućem putovanju?

•             18. lipnja u 21 sat – snimljen prema glasovitom istoimenom bestselleru koji je u Hrvatskoj izdala Fraktura, Osam planina priča je o prijateljstvu. O djeci koja postaju muškarci koji pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući.

Cijena ulaznice za filmove iz programa Distribucija iznosi €4, a moguće ih je kupiti i online na ulaznice.hr.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. lipnja 2023.