Filmska večer u Močvari

Filmske večeri u Močvari u srpanjskom izdanju u četvrtak, 13. srpnja u 20 sati predstavljaju film splitske redateljice Sunčice Fradelić Dok smo bili tu (2022) u produkciji Kino kluba Split, koji je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju prestižnog festivala u Oberhausenu.

Riječ je o meditativnom nizu vizualno impresivnih fragmenta kojima se gradi filmskih svijet tek naizgled nalik našem, a čija su glavna obilježja poetičnost i začudnost. Sunčica je i dugogodišnje srce Kino kluba Split koji ove godine obilježava sedamdeseti rođendan.

U bogatu povijest tog legendarnog rasadnika talenata zaronila je Iva Gavrilović s fascinantnim filmom-esejom Iz slike u sliku: Filmski kardiogram Kuće na pijesku (2023) u kojoj je slikovno i zvučno reinterpretirala jedini dugometražni igrani film nekadašnjeg motora splitskog kluba Ivana Martinca. Film je redateljici nedavno donio i posebno priznanje na Gledalištu Kinokluba Zagreb, čija je aktivna članica i jedna od voditeljica njegovih edukativnih programa.

S ove dvije strastvene eksperimentatorice nakon projekcije njihovih filmova razgovarat će se o alternativnim načinima pričanja priča, o prošlosti i budućnosti filmskog amaterizma te pokušati dokučiti kako njihovi i tuđi filmski kardiogrami mogu toliko točno zabilježiti emocije i misli.

Gosti: Sunčica Fradelić (Split), Iva Gavrilović (Zagreb)
Moderira: Višnja Pentić (Split/Zagreb)

Raspored:
20 sati – projekcije
Dok smo bili tu (Sunčica Fradelić, Kino klub Split, 2022)
Iz slike u sliku: Filmski kardiogram Kuće na pijesku (Iva Gavrilović, Kinoklub Zagreb, 2023)
20:30 sati – razgovor

Ulaz je slobodan.

Izvor: www.mochvara.hr, Kulturauzagrebu.hr, 13. srpnja 2023.