Filmska večer u Močvari

U sklopu Filmskih večeri u Močvari u utorak, 19. ožujka u 20 sati prikazuje se epizoda serijala Moderna vremena i primijenjena prošlost. Dokumentarni serijal Moderna vremena, koji kroz sedam epizoda prikazuje razvoj hrvatskog dizajna u razdoblju od 1950. do 2023. godine, snažno je odjeknuo javnom sferom i privukao pažnju publike željne „dobre domaće televizije“. Uz primarnu temu koja ranije na ovaj, u ekonomska, politička i socijalna zbivanja jasno usredišten način nije bila obrađivana, serijal posredno otvara i pitanja (ne)namjernog zaborava, nostalgije i neselektivnog odbacivanja prošlosti pri formiranju nove društvene paradigme.

Međunarodna vidljivost i konkurentnost hrvatskog dizajna 1950-ih i 1960-ih godina s imenima poput Richtera, Bernardija, Picelja i Planinšeka nerazdvojna je od pitanja industrijalizacije, urbanizacije i stanovanja u poslijeratnoj Jugoslaviji, kao i od šireg okvira bujanja umjetničkog modernizma. Dizajn tako postaje ništa manje doli „kreativno oblikovanje vremena i prostora“.

Uz atraktivne arhivske snimke, rekonstrukcije starih i danas nedostupnih komada, tumačenja stručnjaka i sjećanja živih aktera, serijal upotrebom namještaja i uporabnih predmeta u svojoj scenografiji skreće pozornost na njihove, danas mahom zaboravljene, neprolazne kvalitete upotrebljivosti i ljepote, proizašle iz tadašnjeg shvaćanja progresa i modernosti.

Nakon projekcije prve epizode serijala (Oblikovanje u Hrvatskoj) s autorom, producentom i skladateljem Matejem Merlićem te redateljem Tomislavom Šobanom razgovarat će se ne samo o zanesenosti „lijepim komadima“ iz neke bolje prošlosti, njihovom audiovizualnom tretmanu i idejama iz kojih je serijal ponikao, nego i o širem značenju tih zlatnih godina te implikacijama koje bavljenje njima ima danas.

Gosti: Matej Merlić (Zagreb), Tomislav Šoban (Zagreb)

Moderira: Silvestar Mileta (Zagreb)

Izvor: www.mochvara.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. ožujka 2024.