Filmske instalacija Ane Hušman u Zbirci Richter u MSU-u

Do nedjelje, 30. siječnja 2022. u Muzeju suvremene umjetnosti moguće je razgledati Filmsku instalaciju Ane Hušman u Zbirci Richter.

Instalacija, posebno osmišljena za prostor Zbirke Richter, nastala je nakon dvogodišnjeg istraživanja zbirke, arhiva i nekadašnjeg stana bračnog para Kareš Richter. Publika je pozvana prošetati se cijelom kućom, izložiti se potencijalnim scenarijima korištenja prostora, pratiti dijaloške orijentire nastale na teorijskim tekstovima Vjenceslava Richtera. Kroz dekonstrukciju klasičnih muzeoloških protokola selektiranja i izlaganja, gledanja i kretanja stvara se špijunka uperena u okruženje, misli i ideje nekadašnjih vlasnika.

Izložbu prati i istoimena publikacija koja, uz tekstove kustosica izložbe, Ivane Meštrov i Jasne Jakšić, donosi i neobjavljeni tekst Vjenceslava Richtera koji se, u današnje vrijeme klimatske krize ali i krize transporta i infrastrukture uzrokovane pandemijskom zbiljom, čini iznimno aktualnim.

Ana Hušman je autorica koja u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i međunarodnih nagrada. Njezini radovi prikazani su na izložbama i festivalima diljem svijeta: 9th Gwangju Biennale, 53 Oktobarski salon, Beograd, Medienturm Gallery, Graz; On the Eastern Front, Ludwig Museum of Contemporary Arts, Budapest; “lucy” bodig & ART ON STAGE, URA, Istanbul, Stuttgarter Filmwinter; International Film Festival Rotterdam, 25 fps, Zagreb; DOK, Leipzig.