Filmovi Vatroslava Mimice i Dušana Vukotića

Tuškanac u gostima, u partnerstvu s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, prikazuje sedam digitalno restauriranih filmova Vatroslava Mimice i Dušana Vukotića, pionira animiranog filma na prostoru bivše Jugoslavije i velikana Zagrebačke škole crtanog filma.

Program Restauracije: Mimica i Vukotić održat će se 7. svibnja u Kulturno informativnom centru (KIC) s početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Raznoliki izbor obuhvaća satirične crtiće Strašilo, Čarobni zvuci i Abra Kadabra, Mimičine virtuozne modernističke poeme Happy End i Tifusari, Vukotićevu duhovitu parodiju Veliki strah te dokumentarni film koji se bavi likovnošću Gubecziana.

Riječ je o glasovitim djelima kojima su najcjenjeniji domaći animatori postavili osnove animiranog filma u regiji, a ubrzo dokazali da jugoslavenski autori mogu biti itekako konkurentni na međunarodnoj sceni te do danas inspirirati nove generacije animatora.

Prije projekcije o filmovima će govoriti filmolog Tomislav Šakić te načelnik Odsjeka za zaštitu, digitalizaciju i restauraciju audiovizualnog gradiva u Hrvatskoj kinoteci Hrvatskog državnog arhiva Vjeran Pavlinić.

Filmovi su restaurirani u programima digitalne restauracije Ustanove Zagreb film, u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film. Kustos programa je viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinotuskanac.hr/schedules

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 6. svibnja 2024.