Filmovi povodom 60. godišnjice potresa u Skopju

Povodom 60. godišnjice potresa u Skopju, u organizaciji Kulturno-informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu, Kulturno informativnog centra (KIC) i Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se projekcije filmova Katastrofa, stradanja, nade (Катастрофа, страдања, надежи, 1963., r. Slavko Janevski, dokumentarni, 20′) i Memento (1967., r. Dimitrie Osmanli, igrani, 92′) u srijedu, 5. srpnja u 19 sati u KIC-u (Preradovićeva 5).

Potres magnitude 6,9 po Richteru koji je u petak, 26. srpnja 1963. godine u 5 sati i 17 minuta pogodio Skopje odjeknuo je diljem Jugoslavije i svijeta. Potres je uništio oko 80 posto grada, od njegovih posljedica poginulo je više od tisuću ljudi, tri je tisuće ranjeno, oko dvjesto tisuća ostalo je bez svojih domova, a više od sto tisuća evakuirano je u druge dijelove Makedonije i ostale jugoslavenske republike. Tijekom sljedećih godina Skopje postaje Grad solidarnosti, a u velikom projektu obnove, čiji je cilj izgraditi grad po mjeri suvremenog socijalističkog čovjeka, sudjeluju značajni arhitekti i stručnjaci iz Jugoslavije i svijeta. Skopje uskoro dobiva novu vizuru te postaje moderan grad u čijoj se arhitekturi i urbanističkom planu odražavaju tada aktualne modernističke ideje.

Potres je ostavio dubok trag u svim segmentima života, no ponajviše u kolektivnoj memoriji grada kao događaj koji je preoblikovao Skopje i za kasnije generacije. Osim u arhitekturi ili književnosti, njegov se trag može vidjeti i na filmu. Odmah nakon potresa snimljeno je nekoliko dokumentaraca, od kojih je najpoznatiji ostao Skoplje ’63 Veljka Bulajića (Jadran film, 1964.). Među kraćim dokumentarcima ističe se i film Katastrofa, stradanja, nade (Vardar film, 1963.) Slavka Janevskog. Od dugometražnih igranih filmova prvi u cijelosti posvećen potresu i njegovim posljedicama je Memento (Vardar film, 1967.) Dimitrija Osmanlija. Memento je ove godine uvršten i u program projekta Sezone filmskih klasika Udruženja europskih kinoteka (Association des Cinémathèques Européennes – ACE).

Filmovi imaju hrvatske titlove.

Ulaz je slobodan.

Izvor: www.kic.hr, Kulturauzagrebu.hr, 28. lipnja 2023.