Filmovi Parka Chan-Wooka i Ryûsukea Hamaguchija te program u sjećanje na Borivoja Dovnikovića u Tuškancu

Kino Tuškanac u tjednu od ponedjeljka, 28. do nedjelje 6. ožujka 2022. prikazuje filmove proslavljenog korejskog sineasta Parka Chan-Wooka, jednog od istinskih genija suvremenog filma i jednog od trojice najistaknutijih redatelja u povijesti korejskog filma. Ljubav, seks, osveta i nasilje u njegovim filmovima povezani su s mogućnostima spoznaje, motivima tajne i manipulacije, s odnosom privida i stvarnosti, različitim razinama znanja različitih likova, ali i gledatelja.

Program filmova Parka Chan-Wooka u ponedjeljak otvara sjajni psihološki triler Oldboy (2003), ovjenčan Velikom nagradom žirija u Cannesu. Središnji i prema mnogima najuspjeliji segment autorove trilogije o osveti, Parka je predstavio svijetu kao promišljenog i zrelog autora, moralista i trageda iznimno vještog u pripovijedanju kompleksnih priča i preplitanju filmskih žanrova. 

U utorak slijedi Žeđ (2009), prva južnokorejsko-američka koprodukcija u povijesti i prvi korejski mainstream film koji sadrži prizor potpune frontalne muške golotinje. Premijerno je prikazan u Cannesu, gdje je dobio nagradu žirija zajedno s filmom Akvarij Andree Arnold. Kritika ga je primila pozitivno, ističući redateljev drugačiji i vrlo svjež pristup vampirskom filmu kao podžanru horora. Prikazat ćemo Extended Director’s Cut verziju filma.

Program se nastavlja u srijedu Simpatijom za gđu. Osvetu (2005, fade to black verzija), zadnjim dijelom trilogije o osveti koju prvi put provodi ženski lik utjelovljen od strane odlične Yeong-ae Lee. Antagonista tumači Min-sik Choi, raniji protagonist u filmu Oldboy. Film sadrži niz fascinantnih prizora, a odlična završna scena iskazuje raskorak između žudnje za osvetom i posljedica njezine realizacije. Film je u Veneciji nagrađen Malim zlatnim lavom.

Trenutno posljednji redateljev film Sluškinja (2016) prikazuje se u četvrtak. Jedan od vrhunaca propitivanja njegovih interesa premijerno je prikazan u Cannesu, a našao se na mnogim listama najboljih filmova godine. Neke od odlika Sluškinje su složenost naracije, impresivnost vizualnog prosedea, fascinantnost erotskih prizora dviju sjajnih mladih glumica, prikaz međuljudskih odnosa kao konstantne igre skrivenih značenja te afirmacija ljubavi kao onog što pročišćuje sve.

Na programu u petak je Simpatija za gospodina Osvetu (2002), jedno od najboljih djela Parkova iznimnog opusa i film koji je postao prvi dio njegove spomenute trilogije. Radi se o djelu izvanredno složene narativne strukture s iznenađujućim otkrićima (što će postati autorov zaštitni znak), nadahnute režije i snažnih glumačkih izvedbi. One su uključivale stvarno nasilje u takvim scenama jer filmotvorci nisu imali na raspolaganju odgovarajuće specijalne efekte. 

Zadnji film Parkove retrospektive prikazuje se u subotu, a radi se o trileru Stoker (2013) s Nicole Kidman, Mijom Wasikowskom i Matthewom Goodeom. Prvi i zasad jedini redateljev film na engleskom jeziku snimljen je prema scenariju glumca Wentwortha Millera. Park je razlog zašto mu se scenarij svidio objasnio riječima: „To nije bio scenarij koji je pokušavao sve objasniti te je ostavio mnoga pitanja neodgovorenima, navodeći gledatelje da odgovore potraže sami“. 

Raniji termin subote i nedjelje rezerviran je za program Distribucija koji ovaj put donosi Drive My Car (2021) Ryusukea Hamaguchija nagrađen Zlatnim globusom za najbolji film s neengleskog govornog područja i ovjenčan nagradom za najbolji scenarij, nagradom FIPRESCI te nagradom Ekumenskog žirija u Cannesu. Film se temelji na priči Harukija Murakamija, o glumcu i redatelju koji se pokušava pomiriti s gubitkom supruge koja je preminula prije dvije godine.

U nedjelju, u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, prikazuje se izbor animiranih filmova u sjećanje na Borivoja Dovnikovića – Borda, jednog od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma i čovjeka koji je tijekom svoje iznimne i bogate karijere bio crtač stripova, karikaturist, ilustrator, autor i pedagog animiranog filma. Gošća projekcije bit će njegova supruga Vesna Dovniković, dugogodišnja glavna tajnica Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA.