Filmovi palestinskih autora

U utorak, 23. travnja u 20 sati u KIC-u (Preradovićeva 5) prikazuje se Filmska intifada – filmovi palestinskih autora 1974–2024. u sklopu Kratkog utorka.

Program Hrvatskog filmskog saveza na kojem se jednom mjesečno prikazuju domaći i strani kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi pokrenut je 2006. godine pod nazivom Eksperimentalni utorak, a od 2010. nosi naziv Kratki utorak. Novo izdanje Kratkog utorka je po svemu posebno i spada u kategoriju nečeg što možda i prerasta samu umjetnost i zalazi u sferu obrane osnovnih ljudskih vrijednosti i dostojanstva života. No umjetnost ima potencijal, ali i sposobnost pružanja glasa autorima, umornim borcima i predstavnicima potlačenih i poniženih kojima je taj glas nasilno oduzet, izbrisan i učinjen nevidljivim; onima koji su predugo ne-pomireni sa vlastitim nepostojanjem.

U četiri filma palestinskih autora, prikazat će se kako izgleda svakodnevica Palestinaca u Gazi, djecu u izbjegličkim kampovima u Libanonu, prolaznike na punktovima koje moraju preći ponizno i obespravljeno ukoliko žele kupiti kruh i osnovne namirnice, raseljenika u Americi kako ga savjest grize jer nije sa svojima u podjeli užasa i tuge koje zatiču rođenjem u Palestini. Takav uvid omogućit će nam filmovi koji ovu temu obuhvaćaju zadnjih pola stoljeća ukazujući na dugu liniju umjetničkog otpora i umjetničke otpornosti usprkos svemu.

Prva programska cjelina posvećena je filmovima. Od prvog filma u programu, Oni ne postoje iz 1974., pronađenog i spašenog iz ruševina u Bejrutu 1982. godine, filma koji sačinjava temelj razvoja palestinske kinematografije, do filma Dar od prije nekoliko godina, dobit će se bolan uvid u život Palestinaca kroz simboličku intersekciju politike i estetike.

Druga programska cjelina, dogovorena u suradnji sa Inicijativom za slobodnu Palestinu, uključuje minuciozan razgovor i diskusiju između gosta iz Palestine Majda Nasrallaha, umjetnika i kulturnog aktivista, i Jerka Bakotina, novinara Novosti i također svojevrsnog aktivista, čije bogato iskustvo ubraja brojna terenska istraživanja, od rada sa Kurdima u Turskoj do posjete Gazi i kontinuiranog bavljenja palestinsko-izraelskim odnosima.

Razgovor će biti vođen na engleskom jeziku bez prijevoda.

RASPORED PROJEKCIJA:

Oni ne postoje / Lays lahum wujud (Mustafa Abu Aili), 1974, 25′

Djeca bez djetinjstva / Atfal Walakin (Khadijeh Habashneh Abu Ali), 1979, 21′

Posveta atentatom / Homage by Assassination (Elia Suleiman), 1992

Dar / The Present (Farah Nabulsi), 2020, 24′

Ivica Đorđević, selektor programa Kratki utorak od 2023. godine, filmski je montažer, suradnik Vlade Petrića i drugih filmskih radnika, jedan od osnivača Festivala eksperimentalnog filma Unforeseen i član umjetničke grupe Medijska arheologija i Low Fi video pokreta.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. travnja 2024.