Filmovi Lukasa Moodyssona, 31. Dani hrvatskog filma i 15. Subversive Festival u Tuškancu

U ponedjeljak, 9. svibnja kino Tuškanac završava retrospektivu redatelja Lukasa Moodyssona. Prikazat će se humorna drama Zajedno (2000) kojom se Moodysson potvrdio kao jedan od najvećih talenata europske i svjetske kinematografije na prijelazu stoljeća i tisućljeća. Studija života u stockholmskoj komuni sredinom 1970-ih obilježena je izrazitom emocionalnom toplinom. Dokumentaristički stil je prirodan izbor tretmana izabrane teme, a sjajni glumci su svi do jednog ostvarili fascinantno autentične izvedbe. Film je na Pulskom festivalu dobio specijalno priznanje žirija u europskoj konkurenciji. Retrospektiva završava filmom Kontejner (2006) kojim je Moodysson nastavio radikalni zaokret u svom filmskom stvaralaštvu. Naime, ranijom Rupom u srcu je posve zbunio i šokirao međunarodnu filmsku javnost. Iako u Kontejneru naglasak nije toliko na seksualnim eksplicitnostima, narativno je još radikalniji. Zapravo, naraciju je posve odbacio zamijenivši je nizom nepovezanih, (vrlo) ekspresivnih crno-bijelih prizora, praćenih asocijativnim voiceoverima. Stječe se dojam da je riječ o shizoidnoj struji svijesti nekoga tko je preplavljen pritiscima suvremenog života. 

Od utorka, 10. do subote, 14. svibnja u Tuškancu gostuju 31. Dani hrvatskog filma, manifestacija koja predstavlja aktualnu domaću produkciju. 31. DHF uključuje 72 filmska ostvarenja raspoređena u pet kategorija – animirani film, dokumentarni film, eksperimentalni, igrani te namjenski film i videospot. Filmovi se natječu za brojne nagrade, a popratni program uključuje i retrospektivu Obnovljena baština koju čine restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program. Bit će održana i promocija knjige Film u školi Ane Đorđić, suvoditeljice programa Filmska naSTAVa za srednjoškolce u kinu Tuškanac.

Od nedjelje, 15. do nedjelje, 22. svibnja Tuškanac ugošćuje i 15. Subversive Festival koji donosi bogat natjecateljski i popratni filmski program uz ovogodišnju festivalsku temu Mikrofizike protu-moći. Program čini četrdeset filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, a filmovi iz igrane i dokumentarne konkurencije natjecat će se za nagrade. Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je nadražem festivalskom suradniku, filmskom kritičaru i selektoru Draganu Rubeši (1956-2022).