Film u šumi u kolovozu

Film u šumi filmski je program koji nastaje u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 1. kolovoza do početka rujna.

Dio filmova koji će se prikazati dolazi s pedigreom velikih međunarodnih festivala, kao što su Berlin, Cannes, Venecija i Sundance. Beskrajna ljubav Emanuelea Crialesea dojmljiva je obiteljska drama smještena u Rim 1970-ih, a govori o članovima disfunkcionalne obitelji koju na okupu drži uvijek pouzdana Penélope Cruz u glavnoj ulozi. Film je prikazan u konkurenciji festivala u Veneciji.

Obiteljskom dinamikom bavi se i Jednog lijepog jutra, ambiciozan i hrabar uradak francuske redateljice Mije Hansen-Løve, majstorice istančanih psiholoških portreta, u kojem je glavnu ulogu odigrala karizmatična Léa Seydoux. Film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu.

Zatvor 77 Alberta Rodrígueza triler je uzbudljive priče inspirirane istinitim događajima. Mladi zatvorenik predvodi pobunu za poboljšanje zatvorskih uvjeta u politički turbulentnim vremenima Španjolske 1970-ih. Glavnu ulogu odigrao je karizmatični Miguel Herrán, zvijezda popularne serije Kuća od papira (La casa de papel).

Amore je napeti kriminalistički triler Andree di Stefana u kojem vodeća zvijezda talijanskog filma, Pierfrancesco Favino, igra policajca koji se večer prije odlaska u mirovinu upliće u opasan sukob iz kojeg nitko neće izaći čistih ruku. Prepun iznenađenja, obrata te izvrsne glazbe i glumačkih nastupa, Amore je nezaobilazno štivo za sve koji vole dobro ispričane i režirane priče o običnim ljudima u neobičnim situacijama.

Svakog četvrtka u sklopu Kinoteke u šumi na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se i klasici. Prvi na rasporedu je Amarcord, gorko-slatka autobiografska drama Federica Fellinija, koja gledatelje već pedeset godina osvaja upečatljivim likovima, grotesknim humorom i autentičnim pogledom na dobre i mračne strane ljudske prirode. Amarcord je također nagrađen i Oscarom za najbolji strani film.

Oscarima je nagrađen i Piano, poetična psihološka drama novozelandske redateljice Jane Campion u kojoj Holy Hunter igra ženu u dogovorenom braku upletenoj u ljubavni trokut. Protkan sofisticiranom romantikom, emocijama i erotikom, Piano je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a nagrađen je i Oscarima za najbolju glumicu (Holy Hunter), sporednu glumicu (Anna Paquin) i originalni scenarij (Jane Campion). Na Ljetnoj pozornici Tuškanac proslavit će svoj 30. rođendan.

Prikazat će se i aktualni hitovi ovogodišnjeg kinorepertoara, koji trenutačno pune kinodvorane diljem svijeta. Jedan je Barbie, urnebesna komedija Grete Gerwig čiji je neodoljiv koktel duhovite povijesti lutke iz naslova i britke satire na tradicionalne rodne uloge osvojio publiku i kritiku. Drugi kinofenomen je Oppenheimer, povijesna biografska triler-drama u kojoj je jedan od najintrigantnijih redatelja današnjice Christopher Nolan, pružio osebujan portret oca atomske bombe.

Među hitovima prikazuje se i Trokut tuge, Zlatnom palmom nagrađena satira spektakularne priče o privilegiranim gostima na krstarenju iz noćne more Rubena Östlunda, za koju se već mjesecima i dalje traži karta više. Film je bio nominiran za tri Oscara (film, režija, scenarij), a Zlatku Buriću donio je nagradu za najboljeg europskog glumca.

Više informacija o programu na poveznici https://ljepotu.hr/program/ .

Izvor: www.ljepotu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 30. srpnja 2023.