Film u kvartu

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s mjesnim odborom Dobri dol i mjesnim odborom Mašićeva sudjeluje u programu Film u kvartu, tijekom kojeg će se na raznim lokacijama Gradske četvrti Maksimir održavati besplatne projekcije dokumentarnih filmova na otvorenom te razgovori s autorima filmova.

U petak, 17. svibnja prikazuje se film Gorana Devića Što da se radi (2023). Željko je šef sindikata Tvornice vlakova Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i unutarsindikalnih sukoba. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti planove vlade.

U petak, 5. srpnja prikazuje se također film Gorana Devića Buffet Željezara (2017). Erna i Dževad vlasnici su kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru, pored željezare koja je nekoć bila jedna od najvećih u Istočnoj Europi. Film prati kavanske razgovore gostiju kafića tjedan dana prije njegova konačnog zatvaranja. Glavna je tema razgovora odlazak u Njemačku – novi raj na zemlji za pripadnike nekadašnje socijalističke radne klase.

Izvor: www.ckim.hr, Kulturauzagrebu.hr, 11. svibnja 2024.