Festival svjetske književnosti 2020.

Od nedjelje, 6. do subote, 12. rujna održat će se Festival svjetske književnosti, u suradnji s Hrvatskom radio televizijom.

Festivalski program bit će prilagođen te će se neke programe moć pratiti na Trećem programu HRT-a, neke preko web platformi, a na nekima će se moći fizički prisustvovati. Ove godine, što iz vlastitog doma, što uživo, gostuje šezdesetak autora iz dvanaest zemalja.

U najavnoj, HRT-ovoj emisiji, 5. rujna, o temama distopije i apokalipse u književnosti razgovarat će Ivana Rogar i Ludwig Bauer, o suvremenoj laži Vid Barić, a predstavu Krležino predavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu izvest će Ozren Grabarić i Matej Meštrović. Svečano otvaranje Festivala prenosit će se uživo sa Sunčane strane Prisavlja, a u emisiji će gostovati izraelski kratkopričaš Etgar Keret, programski direktori hrvatskih književnih festivala Magdalena Vodopija, Roman Simić i Seid Serdarević, te autori Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinović.

Na tribini Razotkrivanje gostovat će jedan od stalnih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost David Grossman, a razgovarat će o romanu Kad je Nina znala inspiriranom životom Eve Panić. S nagrađivanom talijanskom autoricom Francescom Melandri o romanu Prava krv razgovarat će prevoditeljica Ana Badurina, a s Javierom Cercasom razgovarat će književni teoretičar Tomislav Brlek. Ta tri Razotkrivanja možete gledati na TV programu, a Etgar Keret o svojim će novim pričama razgovarati s Romanom Simićem u Knjižari Fraktura. Taj i druge događaje iz Knjižare Fraktura moći ćete gledati uživo putem Frakturinih platformi.

U programu Dvostruki portret spajaju se inozemni i domaći autori koji se negdje dodiruju – temom, stilom, idejom. Ove godine spojit će se danska spisateljica, finalistica za nagradu Man Booker International Dorthe Nors i esejistica, prozaistica i feministica Asja Bakić, s kojima će razgovarati Dunja Kučinac. Korana Serdarević o odrastanju u doba tranzicije razgovarat će s rumunjskim piscem i književnim urednikom Bogdan-Alexandruom Stănescuom i s piscem i urednikom Andrijom Škarom. O potrebi za smirenošću i istinskim poslom koji ispunjava i povezuje s iskonskim Morana Zibar razgovarat će s Oleom Thorstenenom, norveškim stolarom koji je postao svjetska književna senzacija, i Milanom Majerović-Stilinovićem, koji se pak našao na planini. O stvarima koje proganjaju i uzmemiruju s dobitnikom Europske nagrade za književnost, nizozemskim piscem Jamalom Ouariachijem i književnicom Magdalenom Blažević razgovarat će Antonela Marušić.

U programu Pisac i njegov čitatelj Kruno Lokotar razgovarat će s dva Marka, Markom Tomašem i Markom Gregurom, a Seid Serdarević razgovarat će sa Semezdinom Mehmedinovićem i Đurđicom Čilić.

Ovogodišnje Književne matineje održat će se na livadi Hrvatske radiotelevizije, tako da su to i matineje i piknici. Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s Mihaelom Gašpar o njezinim romanima i temama koje ju opsjedaju, učenici X. gimnazije Ivan Supek pokušat će vidjeti i čuti kako piše Ivica Prtenjača, dok će VII. gimnazija razgovarati o flash pričama i detaljima koje lovi mobitelom s Antom Zlatkom Stolicom.

Sünje Lewejohann, Lara Mitraković i Olja Savičević Ivančević pjesnikinje su različitih generacija, ali sličnih poetika. Njihove pjesme čut ćemo uživo, a o poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg.

O temama koje se tiču svih nas, kulture, života, a nadasve književnosti, slušat ćemo na nekoliko okruglih stolova. O tome je li Europa nedovršena unija Igor Štiks razgovarat će s Ivanom Sajko, Borisom Budenom i Vladimirom Arsenijevićem, a o svijetu nakon pandemije s Dejanom Jovićem, Semezdinom Mehmedinovićem i Renatom Salecl, dok će o ulozi i važnosti književnosti Bruno Kragić razgovarati s Marijom Ott Franolić, Mašom Grdešić, Damirom Radićem i Alešom Štegerom.

U emisiji Poezija u gradu, koju je osmislila Romana Perečinec, sudjelovat će Alen Brlek, Ana Brnardić, Denis Ćosić, Branko Čegec, Monika Herceg, Marija Skočibušić i Andriana Škunca, a u drugoj, koja propituje suvremenu prozu, s Andrijom Škarom razgovarat će Vid Barić, Luiza Bouharaoua, Iva Gjurkin, Marko Gregur, Ivana Rogar i Korana Serdarević.

Kao i svake godine moći će se pogledati izložbe inspirirane književnim djelima. Ona u Galeriji Canvas okuplja suvremene i eminentne likovne umjetnike, a ona u Galeriji Šira pokazat će radove studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji su pod mentorstvom svojih profesora motive za svoje radove našli u književnosti.