Festival digitalizacijskih projekata

U srijedu i četvrtak, 4. i 5. svibnja 2023. u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održava se 12. Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata D-fest – skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata.

D-fest tradicionalno okuplja brojne stručnjake iz hrvatskih baštinskih ustanova koji razmatraju aktualna pitanja iz područja digitalizacije građe, upravljanja digitalnom građom te razvojem digitalnih sustava, proizvoda i usluga u knjižnicama, arhivima, muzejima i ostalim ustanovama.

Uz navedene teme, ovogodišnji D-fest programski je usmjeren i trenutačno najvećem nacionalnom projektu digitalizacije građe i izgradnje infrastrukture e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine koji je ušao u zadnju godinu provedbe. Riječ je o projektu Ministarstva kulture i medija i partnera kojemu je cilj osigurati nacionalnu infrastrukturu u području upravljanja digitalnom kulturnom baštinom, potaknuti digitalizaciju građe, izgraditi središnji portal te omogućiti dostavu metapodataka Europeani u svrhu promocije hrvatske kulturne baštine.

Više o programu na https://dfest.nsk.hr/program-2023/.

Izvor: www.dfest.nsk.hrKulturauzagrebu.hr, 4. svibnja 2023.