Festival Brdo knjiga u KGZ-u

Organizatori trećeg festivala Brdo knjiga od utorka, 9. do srijede, 24. travnja organiziraju program Pristup Brdu knjiga. Program je ujedno i najava skorog trećeg festivala knjiga i planina (koji se održava od četvrtka, 16. do nedjelje 19. svibnja 2024. godine u Samoboru i Parku prirode Žumberak), a odvija se uz potporu Grada Zagreba i u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba. Održat će se radionice za djecu, izložbe, predstavljanja knjiga, razgovori o planinama i edukativna predavanja o sprezi čovjeka i prirode.

Prvo događanje planirano je za utorak, 9. travnja u knjižnici Savski Gaj, gdje će od 10 sati Gordana Lukačić, spisateljica za djecu, održati interaktivnu radionicu. U utorak, 16. travnja u knjižnici Vladimira Nazora organizirana su tri događanja: od 18 likovna umjetnica i visokogorka Jelena Martinović poziva na priču o Tirkiznoj božici. Inspiracija joj je knjiga Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, zbirka portreta 50 žena koje su slijedile svoju strast u raznim sferama javnog djelovanja. Jelena će s publikom podijeliti svoju strast za 8188 metara visokim himalajskim vrhom Cho Oyu, što na tibetanskom jeziku znači Tirkizna božica. U 19 sati na istom mjestu bit će otvorena izložba fotografija Susreti divljine Slavena Reljića. Pokazat će nam intimu dubokih, dalekih šuma i divlje životinje uhvaćene foto-aparatom zaštitara prirode, terenskog znanstvenika i čovjeka kojemu su dugi boravci u prirodi dio posla. Od 19:15 slijedi razgovor nazvan O medvjedima i ljudima. Novinar i pisac Milan Majerović-Stilinović tom će zgodom predstaviti drugu knjigu, roman Srce mog medvjeda, čija je radnja smještena u Gorski kotar. Slaven Reljić, voditelj projekta praćenja populacije smeđeg medvjeda u RH održat će predavanje o terenskom radu na zaštiti te velike zvijeri. Dvojac će s publikom podijeliti i zajedničko iskustvo otkrivanja i evidentiranja aktivnog medvjeđeg brloga na području NP Risnjak prošle godine.

U četvrtak, 18. travnja u 19 sati u knjižnici Vjekoslava Majera publicist brojnih planinarskih vodiča i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar će u razgovoru s Milanom Majerovićem-Stilinovićem (autorom zbirke kratkih priča Što sam naučio na planini) publici približiti hrvatsku književnost u gojzericama. Razgovor kojemu je povod 150 godina organiziranog planinarstva u zemlji publiku će podsjetiti ili upoznati s nekima od naših najzanimljivijih književnih djela nadahnutim planinama – od prvog romana, Zoranićevih Planina iz 16. stoljeća do novijih naslova.

U knjižnici Bogdana Ogrizovića u srijedu, 24. travnja u 19 sati tema razgovora je Velebit kao inspiracija.  U njemu će sudjelovati pisac Edo Popović, čije su knjige U Velebitu, Čovjek i planina ili Priručnik za hodače nezaobilazno štivo ljubitelja planinskih staza. Arheolog Stašo Forenbaher  je suautor knjige Starim cestama preko Velebita. Uz oca Sergeja, pisca  knjiga Iz velebitskog dnevnika i Velebit i njegov biljni svijet, i sam je je postao dobar poznavatelj naše najveće planine, kao i jedan od glavnih likova očeva nostalgičnog dnevnika.

Pristup Brdu knjigu u Zagrebu je i ove godine osmišljen kao samostalan kulturni program za sve generacije, spoj raznih umjetnosti s pozivom na posjet planinama i knjižnicama. Ujedno i poziv na treći festival Brdo knjiga, koji će se održati od četvrtka, 16. do nedjelje 19. svibnja 2024. godine u Samoboru i Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Organizator festivala je izdavačka kuća Libricon iz Zagreba.

Detaljne informacija: https://brdoknjiga.com/

Izvor: www.brdoknjiga.com, Kulturauzagrebu.hr, 8. travnja 2024.