Festival 25 FPS online: This is Short

Od četvrtka 20. do srijede 26. svibnja 2021., u sklopu prvog mrežnog izdanja projekta This is Short, svojom selekcijom predstavit će se Festival 25 FPS.

Mreža europskog kratkog filma, koju je 2018. godine osnovao Festival kratkog filma u Oberhausenu s partnerskim festivalima Vienna Shorts (Austrija), Go Shorts Nijmegen (Nizozemska) i Short Waves (Poljska), inicirala je This is Short u želji da bude pristupna točka online-prezentacijama europskih festivala kratkog filma i zajednički kreira programe od 1. travnja do 30. lipnja 2021.

​U programskoj niši Festival Windows je i selekcija 25 FPS-a – Home Entertainment, s filmovima koji su bili iznimna gledateljska iskustva unutar institucije kina, međutim, način na koji su napravljeni i motivi kojima se bave, čvrsto zgrabe naš fokus i u ovakvim digitalnim okolnostima i raspršenoj pažnji. 

Prikazuju se uvrnute fantazije u pozadini svakodnevice u zabavno-neugodnoj animaciji Purpurno sivo Sebastiana Bürknera, blago modificirana vaterpolska utakmica koja izaziva našu percepciju u klasiku Ivana Ladislava Galete iz 1970/80-ih Water Pulu 1869 1896 ili buđenje beživotnih objekata u neopipljivom novom svijetu virtualnog doživljaja asocijativnog Nevidljivog svijeta Jesse McLean. Vanjski svijet prisutan je kao okoliš namijenjen promatranju u gotovo trilerskom istraživanju susjedstva stop-animacije Najmanji Tomislava Šobana ili u neodoljivim pričama o američkoj mitskoj pustinji iz zadivljujuće ptičje perspektive koju je kreirao kolektiv O.N.L.S.D. Lea Calicea i Gerharda Tremla u filmu Na rubu raja (tri kratka filma o kalifornijskoj pustinji). Završavajući program sa suvremenim remek-djelom Alexandrea Larosea magla-prolaz #14, priziva se opipljivi osjećaj slobode u blistavoj prirodi, a koji opisuje našu krajnju povezanost s analognim svijetom kojega smo dio. 

O svim programima i pristupu može se saznati na internetskim stranicama This is Short.