Fenomen krsnika u novoj knjizi Luke Šeša

U utorak, 20. lipnja 2023. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 19.30 sati predstavit će se knjiga prof. dr. sc. Luke Šeša Krsnik između mita i zbilje. Kulturnoantropološke strukture jednog tradicijskog vjerovanja. Knjigu će, uz autora, predstaviti urednica, izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak (izvanredna profesorica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Hrvoje Kekez (redoviti profesor, Hrvatsko katoličko sveučilište) i dr. sc. Nataša Polgar (viša znanstvena suradnica, Institut za etnologiju i folkloristiku).

Knjiga istražuje fenomen krsnika i sličnih osoba/bića iz tradicijskih vjerovanja Hrvatske i jugoistočne Europe. To su likovi na koje se može gledati kao na mitološka božanstva, totemske zaštitnike, heroje s nadnaravnim moćima, srodnike šamana, stvorove iz usmenih predaja ili (samo) obične ljude posebnih vještina i sposobnosti kojima je zajednica dodijelila nadnaravne predznake i u njima utjelovila arhetipsko Dobro. Autor za njima traga u najranijim zapisima i suvremenim spomenima. Analizira dosadašnje historiografske, folklorističke i etnološke radove te ih nadograđuje vlastitim arhivskim i terenskim istraživanjima kako bi otkrio brojne uloge i funkcije koje je krsnik imao i ima za zajednicu u kojoj egzistira.

Prof. dr. sc. Luka Šešo rođen je u 1977. u Zagrebu. Diplomirao je 2001. povijest i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za povijest 2006. te doktorirao na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju 2010. Usavršavao se na Nanovic institutu za europske studije pri Sveučilištu Notre Dame u SAD-u. Od 2002. do 2012. bio je zaposlen na Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od 2012. radi na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Njegov znanstveni interes usmjeren je na istraživanje tradicijskih vjerovanja, mitologiju, religijski sinkretizam, povijest progona vještica, marginalne skupine kroz povijest, odnos religijskog i profanog te u novije vrijeme kulturni identitet Hrvata. Objavio je knjigu Živjeti s nadnaravnim bićima. Vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja (2016).

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. lipnja 2023.