Fantazija Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije

U Muzeju suvremene umjetnosti, Dvorana Gorgona, u srijedu, 24. travnja u 20 sati održava se koncert Fantazija Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije s Jankom Novoselićem (skladatelj, bubnjevi) i Mironom Hauserom (dirigent).

Bubnjar i skladatelj Janko Novoselić djeluje na glazbenoj sceni od ranih 2000-ih godina, prvenstveno kao jazz bubnjar, ali i kao producent i studijski glazbenik. Član je Jazz orkestra HRT-a gdje drži poziciju glavnog bubnjara s reputacijom jednog od najboljih hrvatskih instrumentalista, što potvrđuju višestruke nagrade Porin i Status, kao i suradnje s istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima jazz, rock ili pop scene.

Upravo sa svojim matičnim orkestrom priprema Fantaziju – autorski i solistički koncert za koji mu je kao polazište poslužio opis fantazije u klasičnoj glazbi: „…instrumentalna skladba s obilježjima improvizacije ili slobodna oblikovanja ili nesputana, maštovita izlaganja glazbenoj misli, odnosno ‘fantaziranja’.“ Kao predložak za koncipiranje programa, poslužio mu je pak vlastiti elektronički album Fantazija iz 2015. godine koji potpisuje autorski, izvođački i producentski.

Za ovu prigodu, sve izabrane skladbe dobile su novo ruho, za što je u najvećoj mjeri zaslužan Reinhold  Schmölzer, također skladatelj i bubnjar čiji način aranžiranja Janko Novoselić smatra savršenim za svoje kompozicije: „On je odmah shvatio da se ispod svih mojih ideja krije blagi minimalistički pristup uz melodioznost i specifične atmosfere, i mislim da je savršeno prenio te ideje i obogatio ih za veliki ansambl“.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. travnja 2024.