Europski Oscari u Dokukinu

Uoči dodjele 34. Europskih filmskih nagrada Dokukino KIC od četvrtka, 9. do nedjelje, 12. prosinca 2021. donosi selekciju četiri filma nominirana i prednominirana za ovogodišnje europske Oscare u kategoriji najboljeg dokumentarca, a ove godine to su ostvarenja iz Gruzije, Palestine i Rusije.

Program je otvoren u srijedu, 8. prosinca masterclass-predavanjem Marije Speth, redateljice filma koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda te nagradu publike, Gospodin Bachmann i njegov razred.

U petak, 10. prosinca program donosi dokumentarac gruzijske redateljice Salomé Jashi, Kroćenje vrta, u kojem pratimo sudbinu iznimno starih stabala u mjestima duž gruzijske obale, koja jedan gruzijski moćnik otkupljuje, iskapa i odnosi u svoj privatni vrt, uz stravičan utjecaj po okolna područja i lokalno stanovništvo.

U subotu, 11. prosinca prikazuje se novo ostvarenje čuvenog izraelskog filmaša Avija Mograbija, u filmskim krugovima poznatog po dokumentarnim filmovima koji tematiziraju izraelsko-palestinski sukob. Strukturirano kao (sokratski) ironično predavanje o načinima okupacije zemlje, Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju u gotovo dva sata vremena daje detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi uz naslage opore i crnohumorne satire.

Posljednji film u programu djelo je poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog, Gorbačov. Raj. U tom neobično intimnom dokumentarcu dobivamo uvid u misli i svakodnevicu čovjeka čiji je mandat obilježio (ras)pad SSSR-a. S jedne strane ostaje poznat po tome što je potaknuo revitalizaciju tržišta i slobodu govora u Sovjetskom Savezu, ali za njegovih godina na vrhu došlo je i do černobilske nuklearne eksplozije, koja se dugo zataškavala, te nasilnih gušenja mnogih prosvjeda. Danas je pred nama tek usamljeni starac u predgrađu Moskve.

Ulaznice je moguće kupiti na pojedinim stranicama filmova (putem PayPala) ili rezervirati mailom.
Posebno za ovaj program u prodaji je paket ulaznica za sve filmove za 68 kuna.