Europski dani arheologije

31. 5. 2024.

Europski dani arheologije održat će se od petka do nedjelje, 14. 15. i 16. lipnja. Glavni organizatori manifestacije Europski dani arheologije (EDA) su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Francuskog nacionalnog instituta za preventivna istraživanja Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives) uz niz partnerskih institucija diljem cijele Europe s ciljem približavanja arheologije široj javnosti. Iz tog razloga, muzeji, sveučilišta, arheološki lokaliteti i ostale institucije koji se u svom krugu djelatnosti bave arheologijom organiziraju razne aktivnosti poput radionica, predavanja, izložbi, predstavljanja publikacija i projekata, stručnih vodstava, virtualnog sadržaja i ostalih događanja kojima nastoje popularizirati i prezentirati arheologiju.

Program AMZ-a:

PETAK, 14. lipnja, 11 – 12 sati

Panel Arheologija i popularna kultura

*prijava za sudjelovanje je na linku:https://bit.ly/arheologijapopkultura

SUBOTA, 15. lipnja, 11-12 sati

Razgled izložbe Slavko Šohaj – muzejske godine s pratećom besplatnom edukativnom radionicom za djecu Crtež u znanosti

Radionica je namijenjena djeci od 7 do 12 godina (zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prethodna prijava na e- mail: abertol@amz.hr).

SUBOTA, 15. lipnja, 13-14 sati

Predavanje Antičke olimpijske igre

Napomene:

U petak, 14. lipnja od 10 do 18 sati te u subotu, 15. lipnja od 10 do 14 sati besplatan je ulaz u Arheološki muzej u Zagrebu za sve posjetitelje te je omogućen samostalan obilazak izložbe Slavko Šohaj – muzejske godine. Arheološki muzej nedjeljom privremeno ne radi.

U subotu i nedjelju, 15. i 16. lipnja, od 12 do 18 sati besplatan je ulaz u Arheološki park Andautonija.

Izložba Europski dani arheologije 2024 u sklopu projekta Prozor u AMZ može se razgledati do nedjelje, 16. lipnja u prolazu nebodera na adresi Ilica 1c.

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. svibnja 2024.