Estetika i etika baleta

U organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u utorak, 9. svibnja 2023. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5) održat će se predstavljanje knjige Estetika i etika baleta: ambivalentna opstojnost Ivane Katarinčić.

Knjigu će predstaviti Mojca Piškor (docentica, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu), Mihaela Devald Roksandić (baletna majstorica i prvakinja Baleta HNK u Zagrebu), Tvrtko Zebec (znanstveni savjetnik, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu) i urednica knjige Naila Ceribašić (znanstvena savjetnica, Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu).

„Sjedinjujući različite disciplinarne uvide, istraživačke metodologije i tematske fokuse, studija donosi važnu i u domaćoj znanosti o plesu dosad podzastupljenu kritičku perspektivu na povijesne mijene, procese i mehanizme standardizacije te suvremene prakse i kanone klasičnog baleta. Afirmiranjem višestrukih očišta i posezanjem za divergentnim arhivima znanja o baletu – od različitih arhiva pisanog znanja, preko arhiva usmenog (nezapisanog/nezapisivog) znanja, do znanja utjelovljenog u plešućem tijelu – ova studija pažljivo dekonstruira kompleksna pitanja estetike, ambivalentnih mikropolitika i etike složenog kulturnog i društvenog fenomena koji je njezinim fokusom. Pomnom analizom kompleksa klasičnog baleta autorica pritom nudi interpretativna čitanja rodne dinamike, rasnih imaginacija, hijerarhija, odnosa moći, kulturnih politika, pedagoških praksi i etike koji nedvosmisleno oblikuju baletnu povijest, procese njegove standardizacije i institucionalizacije, kao i njegove suvremene prakse.“ (iz recenzije prof. dr. sc. Mojce Piškor)

Izvor: www.ief.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. svibnja 2023.