Ero s onoga svijeta u ZKL-u

U petak, 26. svibnja 2023. u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka održat će se nova premijera – Ero s onoga svijeta skladatelja Jakova Gotovcai libretista Milana Begovića u režiji Krešimira Dolenčića. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak, 25. svibnja u 18 sati, a prve izvedbe u slobodnoj prodaji 3. lipnja u 11 i 18 te 4. lipnja u 11 sati.

Ovaj lutkarski Ero prilagodba je najpoznatijih glazbenih motiva opere iz majstorske radionice skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka koji se oslanjaju na jednostavan predložak šaljive narodne pripovijetke. Duhovitost sjajnih stihova iz libreta, koji se za ovu inscenaciju i govore, očuvana je u adaptaciji dramaturginje Ane Tonković, a likovnost predstave Patricia Alejandra Marina Aguera, poput glazbe također prati elemente folklora uz to i naglašavajući komičnost upisanu u samu operu.

U predstavi glume Jadran Grubišić, Katarina Perica Kirin, Andrea Baković, Ana Herceg, Sanja Vejnović, Marina Kostelac, Korana Ugrina, Borna Galinović, Jan Kovačić, Mario Mirković, Anđelko Petric, Janko Popović Volarić, Željko Šestić i Tin Rožman.

Lutkarski Ero s onoga svijeta namijenjen je mladoj opernoj publici, potaknut će svijest o vrijednosti vlastite umjetničke baštine te zabaviti gledatelje svih generacija.

Izvor: www.zkl.hr, Kulturauzagrebu.hr, 21. svibnja 2023.