Ekscentrični portret u DokuKinu

U petak, 10. svibnja u 20 sati u DokuKinu KIC u sklopu ciklusa Ekscentrični portreti, prikazuje se film Kronika jednog ljeta koji prati mlade Parižane Marilou, Marceline, Angela i Jean-Pierrea te istražuje njihov privatni život, rad i društvene odnose te suvremenu povijest kojom u tom trenutku dominira Alžirski rat, ali i probleme kao što su otuđenje na poslu, osamljenost, potraga za vjerom i nošenje sa životnim nedaćama. Ova kolektivna psihodrama drži se jednim od ponajboljih ostvarenja čuvenog etnografskog dokumentarista Jeana Roucha te manifestnim ostvarenjem filma istine (franc. cinéma-vérité), struje u (francuskom) dokumentarnom filmu koja je kombinirala pristup zatečenim prizorima s metafilmskim elementima te autorskom intervencijom u sam materijal. Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Tomislav Šakić.

Film je osvojio nagradu međunarodnih kritičara na filmskom festivalu u Cannesu 1961., a u anketi časopisa Sight and Sound 2014. proglašen je 6. najboljim dokumentarnim filmom svih vremena.

U subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja u 17 sati prikazuje se i film Propupali ljudi. Tijekom jedne godine prati se svakodnevica dvogodišnjih mališana Baldera i Haakona u vrtiću u Norveškoj. Norveški dokumentarac Gunhild Westhagen Magnor donosi uvid u to kako se djeca međusobno druže i komuniciraju, pri čemu je naglasak na prijateljstvu i vezama između njih, kao i njihovim sukobima.

Detaljan raspored DokuKina na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 9. svibnja 2024.