Ego protiv ega i ostali noviteti u Kinu Metropolis

Od utorka, 29. ožujka do subote, 9. travnja 2022. u Kinu Metropolis prikazuju se 4 nova filmska naslova – španjolska komedija EGO PROTIV EGA sa slavnim glumačkim postavom – Penélope Cruise, Antonio Banderas i Oscar Martínez. Film donosi priču o snimanju filma koji samog sebe ne shvaća previše ozbiljno te dopušta zbijanja šala na svačiji račun. Novi naslov je i japanska humorna drama DRIVE MY CAR o kazališnom redatelju Yusuke koji se suočava s proganjajućom misterijom koja je ostala za njegovom pokojnom ženom. Film je glavni favorit za dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Novi naslovi su i iranska drama HEROJ slavnog dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija te francuska akcijska komedija BADMAN redateljaPhilippea Lacheaua.

Na programu je i dinamična drama NEMIRNI redatelja Joachima te Almodóvarova posljednja uspješnica PARALELNE MAJKE s Penélope Cruz u naslovnoj ulozi, koja je za izvedbu nominirana za nagradu Oscar. Na programu je i dokumentarni film GORBAČOV. RAJ o čovjeku čija je kratka vladavina obilježena padom carstva promijenio svijet u dvadesetom stoljeću.

?RASPORED PROJEKCIJA

➡UTORAK, 29. ožujka 2022.

?19:30 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

Ego protiv ega nova je španjolska komedija u kojoj glavne uloge imaju Penélope Cruz, Antonio Banderas i Oscar Martínez. Unatoč tome što se pojavljuju u mnogim filmovima Pedra Almodóvara, ovo je prvi put da će Cruz i Banderas dijeliti mjesto na ekranu istovremeno. Film donosi priču o snimanju filma koji samog sebe ne shvaća previše ozbiljno te dopušta zbijanja šala na svačiji račun. U nadi da ostavi svoj trag, milijarder odluči snimiti film. No to ne može sam, pa zaposli dobitnicu Zlatne palme u Canessu, redateljicu Lolu Cuevas koju glumi zanosna Cruz sa svojim komičnim riđim kovrčama, oponašajući manire velikih autora s kojima je do sad surađivala. Zvijezde tog filma su Hollywoodski miljenik Félix Rivero (Banderas) i radikalni kazališni glumac Iván Torres (Martínez). Obojica su neizmjerno talentirani i toga svjesni, možda ih upravo to sprječava da surađuju. Kako se snimanje filma približava Lola im zadaje serije sve maštovitijih izazova u nadi da će ih to naučiti poniznosti i mirnoj suradnji.

➡SRIJEDA, 30. ožujka 2022.

?19:30 HEROJ, drama, 127′, Iran, red. Asghar Farhadi

Rahim (Amir Jadidi) nalazi se u zatvoru zbog duga koji ne može vratiti. Tijekom dvodnevnog odmora, on pokušava nagovoriti svog zajmodavca (Mohsen Tanabandeh) da povuče tužbu zbog neplaćenog dijela duga. Međutim, stvari se uskoro u potpunosti izmaknu kontroli… Novi film dvostrukog dobitnika prestižne nagrade Oscar, redatelja Asghara Farhadija, službeni je iranski kandidat za ovogodišnju nagradu Oscar.

➡ČETVRTAK, 31. ožujka 2022.

?19:30 NEMIRNI (Les Intranquilles), drama, 118′, Belgija, Luksemburg, Francuska, red. Joachim Lafosse

Restauratorica Leïla i slikar Damien duboko su zaljubljeni. No Damienov velik, glasan i nepredvidiv karakter sve je veći teret iscrpljenoj Leïli i njihovom mladom sinu, koji unatoč tome obožava svog spontanog i zabavnog tatu. Inspiriran autorovim odrastanjem uz bipolarnog oca, Nemir je intimna i autentična priča o kompleksnoj dinamici obitelji uhvaćenoj u kovitlac dramatičnih odnosa. Ova uzbudljiva ljubavna drama Belgijanca Joachima Lafossea natjecala se za ovogodišnju Zlatnu palmu u Cannesu.

➡PETAK, 1. travnja 2022.

?19:30 DRIVE MY CAR, humorna drama, 179′, Japan, red. Ryusuke Hamaguchi

Kazališni redatelj Yusuke sretno je oženjen scenaristicom Otom, koja iznenada umire i ostavlja za sobom dobro čuvanu tajnu. Dvije godine kasnije, Yusuke prihvaća ponudu režiranja predstave na kazališnom festivalu u Hirošimi, gdje upoznaje suzdržanu Misaki te se počinje suočavati s proganjajućom misterijom koja je ostala za njegovom ženom… Film premijerno prikazan u natjecateljskom programu Cannes Film Festivala među glavnim je favoritima za dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

➡SUBOTA, 2. travnja 2022.

?18:15 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

?20:30 PARALELNE MAJKE (Madres paralelas), drama, 120′, Španjolska, red. Pedro Almodóvar, gl. Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Julieta Serrano, Rossy de Palma

Dvije žene, Janis i Ana, zajedno se nalaze u bolničkoj sobi gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Ni jedna ni druga nisu u vezi, a obje su zatrudnjele igrom slučaja. Sredovječna Janis ne žali za trudnoćom i poprilično je ushićena. Adolescentica Ana kaje se, a usto je uplašena i traumatizirana pa je Janis pokušava ohrabriti. Nekoliko riječi koje će izmijeniti u satima čekanja do poroda stvorit će neočekivanu povezanost, koja će razvojem situacije i novonastalim komplikacijama zauvijek promijeniti njihove živote.

➡SRIJEDA, 6. travnja 2022.

?19:30 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

➡ČETVRTAK, 7. travnja 2022.

?19:30 GORBAČOV. RAJ (Gorbachev. Heaven), dokumentarni, 100′, Latvija, Republika Češka, red. Vitalij Manski

Gorbačov. Raj dokumentarni je film o promjenama koje su odjeknule svijetom zahvaljujući jednom čovjeku. Film koji sažima život čovjeka koji je promijenio svijet u dvadesetom stoljeću. Gorbačovljeva kratka vladavina obilježena je padom carstva. Bio je arhitekt Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima Sovjetskog saveza dale priliku za slobodu. Srušio je Berlinski zid. No, istodobno je pod njegovom vlašću eksplodirao nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Građani koji su tražili nezavisnost baltičkih država su umrli. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, a sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo, a vlastiti ga je narod osudio. S ovim teretom prošlosti ovaj starac živi posljednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve.

➡SUBOTA, 9. travnja 2022.

?18:15 BADMAN, akcijska komedija, 72′, Francuska, Belgija, red. Philippe Lacheau

Cedric (Philippe Lacheau) je komičar koji se teško probija u filmski posao i koji je postigao uspjeh samo zahvaljujući lošem publicitetu. Kad mu producent francuskog filma o superjunaku pod nazivom Badman ponudi glavnu ulogu nakon prerane smrti glumca koji je trebao igrati lik, čini se da se sreća konačno okrenula u Cedricovu korist. Međutim, jedne noći kada doživi prometnu nesreću, Cedric dobiva amneziju i kada se osvijesti, misli da je on zaista Badman i da ima misiju koju treba ispuniti. Bez obzira na gadgete s njegovog kostima, Cedric će se morati suočiti s gangsterom i ponovno zadobiti poštovanje svog oca, policijskog komesara. Moći će računati na svoju sestru Éléonore (Elodie Fontant) i svoja dva najbolja prijatelja Adama (Tarek Boudali) i Seba (Julien Arruti).

?20:15 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

—————————

➡ Raspored svih projekcija objavljen je na web stranici www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis

➡ Ostalih dana u navedenom periodu nema projekcija

➡ Ulaznice možete kupiti na 3 načina:

  • 2. na recepciji MSU: utorak – petak od 11.00 do 19.00, subota i nedjelja od 11.00 do 18.00 i sve do početka projekcije. (25 kn; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn – popust samo pri kupnji u MSU-u)

➡ Za ulazak u MSU i projekcije Kina Metropolis više nisu potrebne Covid potvrde