Dva naslova u DokuKinu

6. 6. 2024.

U nedjelju, 9. lipnja u 19 sati u DokuKinu KIC prikazuje se film Karle Crnčević Zemlja za nas.

On nas vodi u nekonvencionalnu zajednicu žena usred otoka Brača, među tzv. Bračke vještice, koje ne vjeruju u privatno vlasništvo i hijerarhiju nego se bave eko-poljoprivredom i dio su direktne demokracije. Čim se postavi pitanje upisa vlasništva u zemljišne knjige, opstanak dolazi u pitanje u ovoj neturističkoj priči s Brača o mogućnostima i dosezima jednog zajedničkog života.

U ponedjeljak, 10. lipnja u 21 sat prikazuje se posebna projekcija filma Izraelizam u suorganizaciji s Inicijativom za slobodnu Palestinu. Riječ je o dokumentarcu Erin Axelman i Sama Eilertsena o dvoje mladih američkih Židova koji uviđaju koliko je izraelski režim okrutan prema palestinskom narodu. Njihova borba protiv stare garde otkriva generacijski jaz u židovskoj zajednici.

Nakon projekcije održat će se razgovor s Lisom Kolos, studentskom aktivistkinjom iz Ljubljane, o dinamici između cionizma i judaizma, manipulaciji izjednačavanja antiratnih i propalestinskih prosvjeda i antisemitizma te s porastom govora mržnje, nasilja iz mržnje i drugih oblika antisemitizma u našim društvima. Razgovor će voditi Emina Bužinkić iz Inicijative za slobodnu Palestinu.

Izvor: www.dokukino.net.hr, Kulturauzagrebu.hr